Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus: Helsingin pelastuskoulun jatko on koko Suomen etu – kiitos helsinkiläisen sisäministerin

Helsingin pelastuskoulun toiminta on turvattu. Helsinkiläinen sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi viikolla, että lopetusuhan alla olleelle koululle on myönnetty toistaiseksi voimassa oleva toimilupa. "Suomea vaivaa pelastajapula. Sisäministeriön selvityksen perusteella tarvitsemme kymmenen vuoden aikana tuhat lisäpelastajaa ja myös eläkepoistuman myötä uusia ammattilaisia alalle. Toimilupa mahdollistaa Helsingille pelastajien kouluttamisen kaupungin kasvavaan tarpeeseen", Ohisalo totesi.

Helsingin pelastuskoulun toimiluvan jatkuminen tuo helpotusta huutavaan palomiespulaan. Alan haasteena Helsingissä on ollut eläköitymisen myötä kasvanut rekrytointitarve sekä neljän uuden pelastusaseman perustaminen. Työvoimaa tarvitaan.

Koulun toiminta oli pitkään vaakalaudalla, sillä kaikkien Suomen palomiesten koulutusta oltiin keskittämässä vuoden 2023 alussa Kuopioon, jossa toimii valtion ylläpitämä Kuopion pelastusopisto. Jätkäsaaressa sijaitseva Helsingin kaupungin pelastuskoulu oli lakkautusuhan alla saman vuoden alussa. Koulu on perustettu vuonna 1972.

Helsingin Uutiset haastatteli viime maaliskuussa Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen pelastuskomentaja Jani Pitkästä, joka totesi, että jos koulun oma oppilastuotanto tyrehtyy, rekrytointiongelma kasvaa koko maassa vieläkin suuremmaksi kuin se tällä hetkellä on. "Me menemme samaan prosessiin kuin kaikki muutkin. Palkkaamme pelastusopiston käyneitä tai jo työssä olevia palomiehiä muualta Suomesta", totesi Pitkänen alkuvuodesta.

Helsingissä akuutti tarve seuraavan viiden vuoden sisällä on saada rekrytoitua vajaat 60 uutta palomiestä. Tämä siksi, että pelastuslaitos voi pysyä suunnitelmassa parantaa toimintavalmiusaikoja, joita Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on uhkasakolla langettanut.

Vuonna 2018 sisäministeriö kumosi Helsingin pelastuskoululle myönnetyn oikeuden antaa pelastusalan ammatillista peruskoulutusta. Onneksi helsinkiläinen sisäministeri piti nyt virkamiestensä kanssa huolta, että parin vuoden takainen huono päätös kumottiin uudelleen. Helsingin pelastuskoulun jatko on paitsi Helsingin, myös koko muun Suomen etu.

Karri Kannala, päätoimittaja

karri.kannala@media.fi