Kolumni: Naisvaltaisten alojen työtaakkaa kevennettävä

Työvoimapula on pahentunut nopeasti monilla aloilla. Ongelma ei ole tietenkään täysi yllätys, mutta tilanteen nopea paheneminen koronapandemian jälkeen on ollut yllättävää. Vasta äsken olimme koronan aiheuttaman pandemian takia tilanteessa, jossa otettiin käyttöön laajoja lomautuksia ja monet menettivät työnsä. Kohtaanto-ongelmaan ei ole olemassa myöskään yhtä nopeavaikutteista hopealuotia, sillä syyt ovat hyvin erilaisia alue- ja alakohtaisesti.

Keskusteluissa korostuu se, että työvoimapula on monissa yrityksissä jo kasvun este. Tämä on toki vakava tilanne Suomen kasvun kannalta. Mutta suomalaisten hyvinvoinnin kannalta liian usein naisvaltaisten hoiva-, kasvatus- ja palvelualan hälyttävä työvoimatilanne jää puuttumaan keskusteluista.

Tiedämme, että korona on ollut erityisen raskas naisvaltaisille aloille. Esimerkiksi matkailu-, sekä hotelli-ja ravintola-alalla lomautukset ovat vaikeuttaneet toimeentuloa ja lisänneet merkittävästi huolta sekä epävarmuutta taloudellisesta pärjäämisestä.

Hoiva-aloilla puolestaan koronan hoidon eturintamassa työ on ollut ennen näkemättömän raskasta ja jatkuu kohtuuttomana edelleenkin. Opettajat ovat olleet omien taitojen äärirajoilla etäopetusta organisoidessaan ja haastavat työolot esimerkiksi varhaiskasvatuksessa vievät voimavaroja jatkuvasti.

Poikkeustilan laannuttua on nähtävissä, että työn kuormitus ei naisvaltaisella hoiva- ja opetusalalla ole poikkeustila vaan perustila. Tätä ei voida enää hyväksyä.

Hallitus on käynnistänyt useita toimenpiteitä, jotta työ löytäisi tekijänsä. Nopeimmat keinot vaikuttaa alojen houkuttelevuuteen ja työoloihin löytyvät todellisuudessa työnantajien työkalupakista. Tämä on iso kokonaisuus, johon liittyvät johtaminen, palkka, työehdot, työn joustavuus sekä työolot.

Korona on ollut erityisen raskas naisvaltaisille aloille.

Olemme Helsingissä tähän tarttuneet ja edellyttäneet kaupungin strategiassa työolojen parantamista kaikilla aloilla, erityisesti sosiaali- ja terveyshuollossa sekä sivistystoimessa.

Tuula Haatainen, työministeri, kansanedustaja (sd.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut