Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Helsingin demareiden korttitalo huojuu – Gebhardin paikka kaupunginhallituksessa syytä kyseenalaistaa

Helsingin kaupunginhallitus päätti torstain kokouksessaan esittää valtuustolle, että se hyväksyy Sörnäistentunnelin hankesuunnitelman ja että tunnelihanke toteutetaan vaiheittain. Päätös syntyi niukalla enemmistöllä äänin 8–7. Kahdessa edellisessä kokouksessa asia jäi pöydälle.

Sörnäisten rantatieltä Hermannin rantatielle suunniteltu 1,6 kilometriä pitkä tunneli on herättänyt paljon keskustelua ja jakanut poliittiset ryhmät hankkeen vastustajiin ja kannattajiin. Tunnelia ovat kannattaneet kokoomus, SDP, perussuomalaiset, RKP, KD ja Liike Nyt. Vihreät ja vasemmistoliitto ovat vastustaneet suunnitelmia.

Vihreät ja vasemmistoliitto ovat yrittäneet ja yrittävät yhä aggressiivisesti lobata demareita vastustamaan tunnelia, tai vähintäänkin hajottaa ryhmän yhteistä kantaa siten, että se lipeäisi tunnelin kannalta pois.

Demareiden mielipiteet tunnelihankkeesta ovatkin jakautuneet. Näin kävi myös kaupunginhallituksessa, jossa Elisa Gebhard (sd.) äänesti hanketta vastaan ja Nasima Razmyar (sd.) puolesta.

Demareiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma totesi torstain kokouksen jälkeen Helsingin Uutisille, että demariryhmä halusi päätöksentekoon lisäajan maanantain kaupunginhallituksen kokouksessa. "Halusimme virkamiehiltä lisävastauksia koskien erityisesti tunnelihankkeen vaihtoehtoja ja tunnelin merkityksestä joukkoliikenteen lisäämiselle."

Heinäluoman mielestä saadut lisäselvitykset olivat tarpeellisia. Hänestä tunnelihanke on osa laajaa kokonaisuutta, johon kuuluu demareille merkittäviä tavoitteita. "Jos haluamme toteuttaa Kalasataman 30 000 asukkaan kaupunginosana, toteuttaa Jokeri 0 -raitiolinjan, tuoda Kalasatamaan bussilinjoja, luoda Teurastamon ja Suvilahden alueille kulttuuri- ja tapahtuma-alueen ja vielä kehittää alueen kävely- ja pyöräily-ympäristöä, edellyttää se Sörnäisten tunnelin rakentamista."

Heinäluoma sanoo demareiden valtuustoryhmän jatkavan keskustelua asiasta ennen lopullisen päätöksen asiassa tekevää valtuuston kokousta.

13.11. kirjoitin, että Sörnäistentunneli punnitsee demareiden valtuustoryhmän selkärangan – ja sen, onko ryhmä Heinäluoman ja Razmyarin kontrollissa. Kaupunginhallituksen tapahtumat ja Gebhardin irtiotto osoittavat, että paketti pysyi kasassa vain rimaa hipoen.

Heinäluoman ja Razmyarin kannattaa vakavasti pohtia, onko Gebhardilla enää heidän luottamustaan ja onko hänen paikkansa kaupunginhallituksessa. Hänhän osoitti äänestyspäätöksellään olevansa valmis vesittämään myös demareille merkittävät kokonaistavoitteet, joiden osalta tunneli on välttämättömyys.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja