Mika Ebeling Maailman toimivin energiakriisi

Riittävän ja kohtuuhintaisen energian saanti on hyvinvoinnin edellytyksiä. Riittääkö energia Helsingissä tulevaisuudessa ja saako sitä enää kohtuulliseen hintaan? Merkittäviä huolenaiheita on ilmassa.

Hyvinvoinnin ja turvallisuuden kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että käytettävissämme on riittävästi perusvoimaa, jota voidaan käyttää tarpeen mukaan. Sääolosuhteista riippuvaisen ns. sattumaenergian tuotanto vaihtelee niin paljon, että sen varaan ei tule jättäytyä. Lisäksi sattumaenergiaa on usein eniten tarjolla, kun energiaa vähiten tarvitaan ja vähiten tarjolla, kun energiaa eniten tarvitaan.

Helsingin punavihreä energiapolitiikka on ollut ydinvoimalle perin nihkeää. Yhä kunnianhimoisemmaksi mainostettu ilmastopolitiikka tarkoittaa sitä, että Helsinki pyrkii nopeasti eroon fossiilisista polttoaineista. Vaikka fossiilisista polttoaineista on tehty lähes kirosanan kaltainen ilmaus, niiden varassa länsimainen hyvinvointi on paljolti rakennettu ja ne tarjoavat ydinvoiman ohella luotettavan energiansaannin, kun energiaa tarvitaan.

Huolestuttavaa on se, miten Helsingin kaupunkistrategiassa tunnutaan kokonaan unohtavan energian riittävän saannin turvaaminen ja energian kohtuuhintaisuus. Seurauksena voi olla, että itse julistettu ilmastohätätila poikii vielä itse aiheutetun energiakriisin.

Voisiko näin käydä Suomessa ja Helsingissä? Ainakin Teksasissa varomattomuus johti helmikuussa 2021 sähkön jakelun pettämiseen kovien pakkasten aikana. Yli 5 päivän ajan 4 miljoonaa teksasilaista oli ilman sähköä yli sadan ihmisen kuollessa. Sähkönjakelun teki perinteisessä energiaosavaltio Teksasissa haavoittuvaksi se, että osavaltion energiasta 25 % tuotettiin uusiutuvilla energiamuodoilla. Kun energiaa eniten tarvittiin, uusiutuvien osuus laski pahimmillaan 1,5 %:iin.

Jotta helsinkiläisten energiansaanti turvattaisiin, kaupungin tulee muuttaa suhtautumistaan ydinvoimaan radikaalisti myötämielisemmäksi, mikäli fossiilisista polttoaineista ollaan luopumassa. Muuten on vaarana, että kunnianhimoisesti ollaan luomassa omatekoista energiakriisiä.

Valtuuston keskustelu ei lupaa hyvää Helsingille. Varoituksen äänet tuntuivat kaikuvan lähes kuuroille korville.

Mika Ebeling

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kd.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut