Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pia Pakarinen Englanninkielisten koulupaikkojen määrä pitää jälleen kaksinkertaistaa

Yritykset kärvistelevät yhä pahenevassa henkilöstöpulassa. Apuun tarvitaan talenttia myös ulkomailta. Perheellinen työnhakija ei kuitenkaan valitse uutta osoitetta vieraasta maasta pelkästään mielenkiintoisen työpaikan perusteella. Osaajat tulevat, jos toiveet loksahtavat kohdalleen kaikkien perheenjäsenten näkökulmasta.

Suomalainen koulujärjestelmä on hyvämaineinen, ja myös maineensa veroinen, jos lapsi pääsee siihen mukaan kouluputken alkupäästä, parhaassa tapauksessa varhaiskasvatusvaiheessa. Erityinen valttimme on, että vain harvassa pääkaupungissa lapset voivat kävellä kouluun ja harrastuksiin ja käyttää joukkoliikennettä turvallisesti yksin. Tilanne on haasteellisempi, jos Suomeen saavutaan muualla koulutaipaleensa aloittaneiden lasten kanssa.

Monille maailmalla liikkuville uravanhemmille lasten englanninkieliset varhaiskasvatus- ja koulutusmahdollisuudet ovat tärkeä syy tarttua – tai olla tarttumatta – ulkomaisiin työmahdollisuuksiin. Tämä on huomattu Helsingissä. Englanninkielisten koulupaikkojen määrä kaksinkertaistettiin viime valtuustokauden aikana, ja niiden lisääminen mainitaan myös uudessa valtuustostrategiassa. Paikkamäärä pitäisi mielestäni jälleen vähintään kaksinkertaistaa.

Viime hallituskaudella esillä ollut ajatus mahdollisuudesta suorittaa suomalainen yo-tutkinto myös englanniksi torpattiin sivistysvaliokunnassa. Täysin englanninkielinen koulutusputki yliopisto-opintoihin saakka on tällä hetkellä mahdollinen siis vain nuorille, jotka onnistuvat pääsemään IB-lukioihin. IB-paikkoja on lisättävä lähivuosina merkittävästi.

Ulkomaalaiselle kynnys opiskella ammattiin englanniksi on huomattavasti alempi kuin opiskella täysin uudella kielellä. Ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen järjestäminen edellyttää kuitenkin opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää järjestämislupaa. Helsingin kaupungin järjestämisluvan perusteella tutkintokielenä voi olla englanti media-alan, sote-alan, matkailualan ja ravintola-alan perustutkinnoissa. Englanninkielisen opetuksen valikoima voisi hyvin olla tätä laajempikin ja kattaa erityisesti aloja, joilla työvoimapula on suuri.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kok.)