Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lauantaivieras Padon voisi purkaa kokonaan

Luontokadon torjuminen ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ovat ilmastokriisin torjunnan ohella aikamme suuria kysymyksiä. Luontoarvojen ja lähiluontomme turvaamiseksi meidän pitää tehdä konkreettisia tekoja myös täällä Helsingissä.

Vanhankaupunginkosken pato on vaelluskaloille kohtalokas paikka. Pato estää kalojen nousua ja johtaa niiden loukkaantumisiin ja kuolemiin. Vaelluskalakantojemme elpymisen merkittävin este tällä hetkellä on nimenomaan Vanhankaupunginkosken pato.

Padon purkaminen olisi merkittävä konkreettinen toimenpide, jolla kaupunki suojelee luonnon monimuotoisuutta, joka on maailmanlaajuisestikin uhattuna. Etenkin villin meritaimenen, joka on Suomen eläinlajien uhanalaisuusluokituksen mukaan erittäin uhanalainen nousuedellytyksiä tulisi parantaa lajin kannan elvyttämiseksi.

Padon purkaminen on mahdollista toteuttaa kokonaan tai osittain, jolloin alueen kulttuurihistoriallisille arvoille koituu mahdollisimman vähän haittaa. Helsinki on käynnistämässä toimenpiteitä Vanhakaupunginkosken itähaaran kalatien kunnostamisesta, mutta se ei yksin riitä, eivätkä nämä toimenpiteet poista länsihaaraan liittyviä ongelmia, joista keskeisin on nimenomaan pato, joka sulkee tien kaloilta kokonaan.

Uhanalaisille vaelluskaloille vapaana virtaava vesi on välttämättömyys. Ympäristö- ja ilmastoministerinä olen ylpeä, että olemme myös hallituksessa kiinnittäneet tällä kaudella huomiota tähän ja historiallisen korkean luonnosuojelurahoituksen turvin pystymmekin elvyttämään vaelluskalakantoja. Tuemme vaellusesteiden purkamista sekä kalateiden ja uusien lisääntymisalueiden rakentamista. Tukien lisäksi tarvitsemme tiukempaa säätelyä, jotta vaelluskalojen esteetön nousu yläjuoksulle voidaan turvata. Vaelluskalojen elinolosuhteiden parantumisesta hyötyvät niin luonto, kalastajat kuin luontomatkailukin.

Lähes kaikki Suomen vaelluskalat ovat uhanalaisia, ja osa on jo kuollut sukupuuttoon. Me tarvitsemme lisää vapaana virtaavia vesiä. Helsingissä voimme tehdä oman osamme Vantaanjoen vaelluskalojen vapauttamiseksi.

Emma Kari

Kirjoittaja on ympäristö- ja ilmastoministeri ja kaupunginvaltuutettu (vihr)