Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Hallituksessa on ministeri, joka on onnistunut hyvin, mutta ei pidä itsestään meteliä – toisin kuin moni kollegansa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja hänen hallituksensa on saanut osakseen paljon arvostelua. Samoin useat yksittäiset ministerit. Aiheesta.

Tämä on täysin normaalia ja kuuluu länsimaiseen demokratiaan. Toistuvien kohujen, suusta päässeiden sammakkojen ja poukkoilevan päätöksenteon sekä hallituksen sisäisten riitojen määrään suhteutettuna arvostelua ei ole ollut edes paljoa. Oppositiokin on ollut hajanainen ja kesy.

Kehuja pitää jakaa, kun on aihetta. Yksi hallituksen ministeri on erottunut koko ministerikautensa ajan edukseen. Hän on puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Kuten ministeri itsekin on todennut, menossa on isänmaamme turvallisuuden kannalta erityisen painava syyskausi, puolustuksen supersyksy.

Syyskuussa julkaistu uusi puolustusselonteko on saanut laajaa kiitosta yli puoluerajojen. Ilmavoimien Hornetien korvaajaa valmisteleva HX-hanke on etenemässä päätöksentekovaiheeseen. Asevelvollisuuskomitea esitti, että jatkossa myös naiset osallistuvat kutsuntoihin – Kaikkonen on pitänyt asiaa jo tovin esillä ja edistänyt sitä määrätietoisesti. Kannatus on ollut laajaa, myös nuorten naisten taholta.

Isoja asioita, jotka ovat Kaikkosen toimesta edenneet ja pysyneet hyvin kurssissa.

On paljon muutakin: Puolustusvoimat osallistui operaatioon, kun Afganistanista evakuoitiin ihmisiä Suomeen – tyylillä ja ammattitaidolla, ilman irtopisteiden keräämistä. Korona on pysynyt hyvin hallinnassa Puolustusvoimissa. Kun on ollut puhetta Suomen rajojen turvallisuudesta tai epäkohdista Puolustusvoimien sisällä, on Kaikkoselta saatu selkeitä ja jämäköitä lausuntoja, ilman poliittista kalastelua.

Voidaan todeta, että keskustan kenttä teki pari vuotta sitten ison virheen, kun se valitsi puheenjohtajakseen Katri Kulmunin, eikä Kaikkosta. Näyttää myös siltä, että Kaikkosen aikanaan saama tuomio ja osuus vaalirahasotkussa on myös äänestäjien silmissä unohdettu, eikä varmasti vähiten hyvin hoidetun ministeripestin ansiosta.

Kaikkosen maalaisjärki on myös suomalaisten silmissä tervettä vastapainoa muun muassa muutaman helsinkiläisministerin kupla-ajatteluun. Voi kuitenkin olla, että pelkkä hyvä työ ei riitä. Keskustan kannatus kyntää, nyt voisi olla Kaikkosen paikka tuoda itseään enemmän esiin. Sillä voisi olla puolueen perinteisessä, ja nyt livenneessä, kannattajapohjassa kaikupohjaa Tuusulan ja Uudenmaan ulkopuolellakin.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja