Ritva Viljanen Alemmuutta potenut Vantaa on nouseva innovaatiokaupunki

Suomessa olemme koko ajan sen edessä, että talvi tulee. Siksi on paras olla koko ajan kauhuissaan. Ja kerromme toisillemme tarinoita epäonnistumista, haasteista ja vaikeuksista. Eino Leinokin totesi, kell’ onni on, se onnen kätkeköön. Ja mummini opetti, että lasta ei saa kehua, jottei tule ylpiäksi.

Suomessa emme havaitse kovinkaan helposti asioita, joissa olemme hyviä. Tässä meitä auttaa Ilkka Taipaleen toimittama menestyskirja mukaan ”Sata innovaatiota Suomesta”. Tätä kirjaa on käännetty kymmenille eri kielille. Kirja tiivistää hienosti normaaleja, arjen käytäntöjämme, joista muut voivat ottaa oppia. Siis tavallista suomalaista arkea.

Vantaa on potenut pitkään suomalaista alemmuutta. On kuitenkin jo sinänsä merkittävä saavutus, että Vantaa on kasvanut 15 000 asukkaan maalaiskunnasta Suomen neljänneksi suurimmaksi 240 000 asukkaan kaupungiksi 60 vuodessa. Poikkeuksellisen nopeasta kasvusta huolimatta Vantaa on kaupunki, jossa on hyvä asua ja kaupunki antaa tulevaisuuden näkymiä asukkailleen. Ja Vantaan vetovoima jatkuu, Vantaa on ollut vuosittain välillä suhteellisesti ja välillä jopa absoluuttisestikin nopeimmin kasvava kaupunki Suomessa.

Vantaan työpaikka- ja yrityskehitys on ollut omaa luokkaansa. Aviapolis on Suomen nopeimmin kasvava ja toiseksi suurin yritysalue. Vantaan ilmastotavoitteet ovat kunnianhimoisemmat kuin Suomessa muutoin. Ja toteutamme ne, vaikka se edellyttää vuoteen 2030 mennessä 80 %:n päästövähennystä verrattuna vuoteen 1990.

Vantaalla on totuttu kumppanuuteen alueen asukkaiden, yhteisöjen ja yritysten kanssa. Tämä työtapa on tuottanut tulokseksi sen, että kaupunki kukkii sosiaalisia innovaatioita.

Kokosimme nämä neljä kehittämisen päälinjaa Vantaan tarinaksi ja lähdimme rohkeasti hakemaan Euroopan unionin ICapitol palkintoa nouseva innovaatiokaupunki. Pääsimme suomalaisen kaupungin tarinallamme lopulta finaaliin kolmen joukkoon. Brysselissä 24.11. odotimme kilpakumppanien Portugalin Cascaisin ja Norjan Trondheimin kanssa jännittyneenä tuloksia. Mukanani oli puhe, jossa kiitän kumppaneita ja onnittelen voittajaa.

Ja voittaja olikin Vantaa! Euroopan Innovaationeuvosto valitsi Vantaan Euroopan nousevaksi innovaatiokaupungiksi. Saimme 500 000 euron arvoisen tunnustuspalkinnon. Olemme ensimmäinen suomalainen kaupunki, joka on saavuttanut tämän. Vaikka Vantaa oli voittaja, voittajia ovat kaikki Suomen kaupungit ja Vantaan toimijat. Yhdessä olemme tämän tehneet. Kaupungit tuottavat innovaatioita.

Hakemuksessamme oli kymmeniä esimerkkejä vantaalaisista innovaatioista. Seuraavassa niistä muutama: Yhteinen pöytä on vantaalainen ruoka-apuverkosto, jonka kautta jaetaan vuosittain kaksi miljoonaa kiloa hävikkiruokaa apua tarvitseville. Ei jonottamalla, vaan syömässä yhdessä keskustellen. Toki mukaan saa ruokakassinkin. Kaupunki on ostanut kylmäterminaaliin, johon viikoittain haetaan 50 lahjoittajalta ruuat, jotka edelleen toimitetaan 80 ruokailupaikkaan 5000 ihmiselle.

Vantaan Tempo-orkesterit ovat puolestaan matalan kynnyksen orkesteritoimintaa eri taustoista tuleville alakouluikäisille. Ei tarvita sanoja eikä osaamista. Lapsille annetaan käteen sinfoniaorkesterin soittimet, ja soitto alkaa heti. Tempo-orkesterit sulattavat sydämet.

”Vanhemmat mukaan kouluun ja työelämään” -hanke tehostaa maahan muuttaneiden vanhempien suomen kielen oppimista ja luo verkostoja ja auttaa työelämään siirtymistä. Vanhemmat opettelevat kirjoittamaan ja lukemaan suomea samoilla tunneilla kuin lapsetkin. Kokemukset ovat erinomaiset. Vanhempien läsnäolo rauhoittaa luokkaa ja moni on saanut syntyneiden verkostoiden kautta työtäkin.

Nämä esimerkit osoittavat yhteisön ja yhteistyön voimaa.

Luomme uutta yhdessä ja ilolla! Emmekä kätke onneamme!

Kirjoittaja on Vantaan kaupunginjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut