Teemu Laajasalo Joulua ei voi rajoittaa

Jo toisena kulkutautijouluna ilmassa on ilon sijasta huolta ja toivon sijasta turvattomuutta. Järjestelemme eri tavoin tartunnoilta turvallisempaa joulua. Viranomaiset ja poliittiset päättäjät hoitavat vastuullisia tehtäviään. Tunnelma on vakava, vaikka juuri tänä vuodenaikana iloa julistetaan joka puolella.

Arkihuolien heittäminen tuntuu jälleen haastavammalta kuin aikaisemmin. Olisi helpompaa murehtia joulujärjestelyistä kuin maailmanlaajuisesta kulkutaudista.

Kun jouluriemu joutuu taas rajoitetuksi, pidot pienemmiksi ja arki eri tavoin ahtaalle, tuntuu se pettymyksenä. Olemme odottaneet jo pitkään. Olemme uskoneet tulevaan, toivoneet parempaa ja yhdessä lohduttautuneet erilaisiin yhdessä luotuihin lupauksiin. Kaikesta huolimatta joudumme jälleen tekemään valintoja läheisten määrästä hautajaisissa ja saattojoukosta sairaalassa. Tuntuu vaikealta nostaa mieltä arjen yläpuolelle ja tavoitella tunnelmaa.

Ihmisen elämän rajoitettavuus ja jopa rajallisuus tulevat koronataudin myötä kirkkaasti näkyviksi. Olemme oppineet tuntemaan sen, millaista elämä on rajoitettuna. Tiedämme, millaiseksi arki muodostuu, kun ei pääse toimimaan tai tekemään kuten haluaa. Seuraamme lehdistä kuolinlukuja ja tartuntamääriä. Olemme joutuneet kyseenalaistamaan oman kaikkivoipaisuutemme. Kaikki ei olekaan hallinnassamme.

Rajoitusten keskellä tarvitsemme joulua. Pettymysten, toivottomuuden ja lohduttomuuden keskellä joulu auttaa meitä katsomaan taas kerran eteenpäin. Joulu on juuri nyt tärkeä juhla, koska se muistuttaa, että jouluna Jumala suostuu rajoitusten alle, ihmiseksi maailmaan. Me vietämme joulua, koska rajattomasta tulee rajallinen. Suuresta tulee pieni, valtiaasta palvelija ja Jumalasta ihminen. Kaiken hallitsija syntyy elämään kuolevaisen ihmisen elämää.

Joulumme ei ole rajoitettavissa, koska ihmiseksi syntynyt Jumala on ensimmäisenä jouluna asettunut kaikkien inhimillisten rajoitusten alle, voittanut ne ja vapauttanut meidät. Joulun lapsen vuoksi ilomme, toivomme ja tulevaisuutemme ei koskaan voi olla kulkutaudin tai minkään muun maallisen estettävissä tai rajoitettavissa. Jouluna taivas laskeutuu maan päälle kaikista inhimillisistä rajoituksista huolimatta. Joulua ei voi rajoittaa.

Teemu Laajasalo

Kirjoittaja on Helsingin piispa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut