Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Antti Kaikkonen Asevelvollisuus on tulevaisuudessakin puolustuksen ydin

Yleinen asevelvollisuus on Suomen puolustuksen kivijalka. Nykyjärjestelmä on toimiva ja takaa riittävän määrän reserviläisiä maamme puolustamiseen. Sillä, että asevelvollisuus nauttii laajaa yhteiskunnallista tukea, on suuri merkitys.

Asevelvollisuuden kehittämistä pohtinut parlamentaarinen komitea julkisti mietintönsä pari viikkoa sitten. Komitea esitti koko ikäluokalle, miehille ja naisille, yhteisiä kutsuntoja. Kutsunnoissa nuorille voitaisiin tarjota nykyistä laajemmat tiedot ja valmiudet täyttää maanpuolustusvelvollisuus, joka perustuslaissamme kuuluu jokaiselle suomalaiselle.

Minusta ajatus on hyvä. Kutsuntojen yhteydessä voisi olla mahdollista saada koko ikäluokka vielä kerran ”kiinni” ja samalla katsoa, onko nuorella kaikki kunnossa. Kaikki keinot nuorison syrjäytymisen ehkäisemiseksi tulisi käyttää, unohtamatta kutsuntojen pääasiallista tarkoitusta, asevelvollisten määräämistä palvelukseen.

Yhteisten kutsuntojen järjestäminen on vahvasti poikkihallinnollista hommaa, joten aivan heti uudistus ei ole toteutumassa. Tarvittava selvitystyö potkaistaan nyt puolustushallinnossa liikkeelle. On aika kääriä hihat ja alkaa hommiin.

Komitea ei mietinnössään päätynyt esittämään pakollista asevelvollisuutta naisille. Sen kuitenkin linjasi, että naisten osallistumista maanpuolustukseen tulisi vahvistaa ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutuvien määrää tulee pyrkiä lisäämään. Tämä on hyvä tavoite. Naisten vapaaehtoinen palvelus vahvistaa maanpuolustusta ja tuo asepalvelusta lähemmäksi yhä useampia suomalaisia.

Asevelvollisuuden kehittämisessä on olennaista myös se, että jokainen intin suorittava, olipa hän nainen tai mies, saa palvella ilman, että hänen täytyy kohdata häirintää tai epäasiallista käytöstä.

Voisikin sanoa, että maanpuolustus elää hyväksyttävyydestä kansalaisten silmissä. Tähän liittyen on viime päivinä kuultu hyviä uutisia: Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) tuore katsaus kertoo suomalaisten maanpuolustustahdon nousseen viime vuodesta.

Tätä suomalaisten yhteistä tahtoa isänmaamme puolustamiseen on syytä tukea myös tulevaisuudessa.

Kirjoittaja on puolustusministeri (kesk).