Lukijalta: | Kirkossa tapahtuu, jos siihen on tiloja

Helsingin uutisissa (HU 4.–5.12.) oli kirkon säästötarpeita käsittelevä artikkeli, jossa oli haastateltu muun muassa Juha Rintamäkeä. Rintamäki mainitsee haastattelussa, että ”meillä ei ole ollut sellaista kulttuuria kuin Etelä- ja Keski-Euroopassa, että kirkoissa tapahtuisi kaikenlaista”.

Mielestämme kirkoissa tapahtuu vaikka mitä, mikäli siihen on mahdollisuus ja tiloja. Tästä hyvänä esimerkkinä on viime vuodet suljettuna ollut lähikirkkomme Herttoniemessä. Aiemmin tämän 1950-luvulla rakennetun kirkon tiloihin on mahtunut niin paikalliset yhdistykset kokoustamaan, kokoontumaan ja kokkaamaan, esimerkiksi Martat, MLL:n paikallistoimijat ja taloyhtiöt.

Kirkkosalista löytyi harjoitteluaikaa asukasaktivismista syntyneille kuoroille, jotka vastavuoroisesti elävöittivät kirkon omia tapahtumia. Kirkon pohjakerroksessa näytettiin elokuvia, jotka olivat niin suosittuja, että kaikki eivät aina mahtuneet katsomoon. Suuressa suosiossa oli liikuntasali, jossa oli liikkujia säännöllisesti.

Unohtumattomia tapahtumia olivat esimerkiksi vuosittaiset Veijo Cupit, jossa kulmakunnan lapset ja varhaisnuoret kannustajineen kokoontuivat saliin pelaamaan sählymestaruudesta. Veijo Cupin organisoinnista vastasivat seurakunnan nuorisotyöntekijät ja turnaus alkoi yhteisellä rukouksella ”siunaa mutsit, fatsit ja matsit” – rukous joka ytimekkyydessään jäi muistiin.

On tietysti ihan oikein pohtia, onko seurakunnan tarpeellista järjestää liikuntaa varhaisnuorille tai tarjota tiloja paikallisille toimijoille. Mielestämme erilaisella matalan kynnyksen toiminnallaan kirkko rakentaa yhteisöllisyyttä, joka tuo seurakunnan osaksi asukkaiden elämää.

Kyse on tietysti myös linjavalinnasta. Kirkko voi keskittyä pitämään huolta niistä, jotka eivät pärjää ilman apua ja pyhiin toimituksiinsa. Toisaalta tapahtumissaan kirkko voi tavoittaa ihmisiä laajalti. Toivoisimmekin, että kirkko ja seurakunta olisivat mukana tavallisten ihmisten tavallisessa arjessa. Sitä kirkko voi tehdä vain ihmisten keskellä. Sen vuoksi tarvitsemme toimintakykyisen kirkon myös Herttoniemeen.

Hilkka Helsti,

Herttoniemiseuran puheenjohtaja,

Erja Ämmälahti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut