Pääkirjoitus Pienydinvoimala Helsinkiin olisi helsinkiläisten etu ja sitä kannattaa tavoitella

Vantaalla vaaditaan tuoreessa valtuustoaloitteessa, että Vantaan kaupunki selvittää mahdollisuutta rakentaa pieni ydinvoimala. Aloitteen teki Markku Weckman (ps.) ja sen allekirjoitti 17 muuta valtuutettua.

Vantaalla ja Espoossa ei uskota pienydinvoimaloiden nopeaan toteutumiseen, vaan puhutaan ennemmin parista kymmenestä vuodesta.

Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen kommentoi ydinvoiman olevan päästöjen vähentämisen näkökulmasta kannatettavaa, eikä pääkaupunkiseudun energiantuotannossa pitäisi kokonaan poissulkea pienydinvoimalan mahdollisuutta.

Toivosen mielestä tiettyyn energiamuotoon ei kannata liiaksi ”kiinnittyä”. Sen sijaan kannattaa seurata, miten pienydinvoimaloiden käyttöönotot sujuvat ja miten niiden kannattavuus nousee teknologian kehittyessä ja tuotannon muuttuessa sarjatuotannoksi. Toivosen mukaan realistinen mahdollisuus tuollaisen voimalan tulolle pääkaupunkiseudulle olisi jossain vuoden 2040 jälkeen.

Helsingin pormestarilla Juhana Vartiaisella (kok.) on toisenlainen arvio. "Jos luvitus ei muodostuisi ongelmaksi, niin nopeimmillaan pienydinvoimalan voisi rakentaa Helsinkiin 2020-luvun loppuun mennessä", Vartiainen sanoo.

Hän uskoo pienydinvoimalan rakentamisen edellyttävän jopa lakimuutoksia. "Nykyhallitus kirjasi budjettiriihessä, että ydinenergialainsäädäntö on päivitettävä. Pidän sitä erittäin tärkeänä, sillä pienydinvoimaloiden rakentaminen ei saa jäädä kiinni siitä, ettei lainsäädäntö olisi ajan tasalla."

Kivihiiltä edelleen paljon lämmitykseen käyttävän ja osin sen seurauksena rajusta kaukolämmön hinnannoususta kärsivän Helsingin kannattaisi olla hyvin aktiivinen pienen ydinvoimalan lobbaamisessa ja havitella sitä Helsinkiin.

Uusiutuvan energian siirtäminen Helsinkiin kivihiilen tilalle ei käy kädenkäänteessä eikä siihen tarvittava infrakaan ole selviö. Jos Helsinki aidosti haluaa edistää hiilineutraaliustavoitteitaan, kannattaisi poliitikkojen, myös vihreiden asettua paikallisen pienen ydinvoimalan kannalle.

Karri Kannala karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut