Sanna Immanen Näin täällä Virossa testataan

Viro otti marraskuun alussa käyttöön lasten pikakoronatestit kouluissa. Maan tautiluvut olivat olleet kovassa kasvussa ja sairaaloiden tehohoitopaikat loppumaisillaan. Opetus- ja tiedeministeriö toimitti kouluihin pikatestipakkauksia koko kouluväen testaamiseksi kolmesti viikossa. Päämääränä oli katkaista tartuntaketjut kouluissa ja pitää koulut mahdollisimman kattavasti lähiopetuksessa.

Testaus jatkuu ainakin helmikuulle saakka. Joulukuun alussa myös ammattioppilaitokset siirtyivät pikatestauksen piiriin. Opetus- ja tiedeministeriö julkaisee viikoittain tulokset kouluille tehdyistä kyselyistä: keitä on testattu, miten on mennyt, mitä voidaan tehdä paremmin.

Perheeseemme on kertynyt omakohtaista kokemusta kahdelta teini-ikäiseltä tallinnalaiskoululaiselta, jotka luokkatovereineen testaavat itsensä nykyään pari kertaa viikossa. Ja aika mutkattomasti se käy.

Kun uutinen kouluissa testauksesta tuli, oli käytännön toteutuksen alkamiseen aikaa vain muutama päivä. Tunnelmat olivat odottavat, mutta saattoivat ne olla epäilevätkin.

Testin tekeminen opeteltiin ensin koulussa. Testipuikkoa käytetään nenän etuosassa, puikkoa huljutetaan nesteessä ja pipetistä tiputetaan näytettä ”lukulaitteeseen”. Sen ikkunaan piirtyy ensin yksi viiva ja sitten mahdollisesta positiivisesta tuloksesta toinen. Isommat koululaiset oppivat näppärästi ja saivat pian jo luottamuksen tehdä testinsä kotona. Se taisi olla jopa pieni ylpeydenaihe. Testituloksesta lähetettiin kuva luokanvalvojalle.

Testipakkauksia annetaan kotiin viikon annos kerrallaan. Noin puolessa kouluista testit tehdään edelleen koulussa. Käytännöt vaihtelevat. Testien tekeminen on vapaaehtoista eikä siitä kieltäytyminen estä kouluun tuloa. Kieltäytyjiä on ollut 6–8 %.

Ministeriön saamasta palautteesta voi lukea, että testien toimitusvaikeudet kouluihin aiheuttavat lisäkuormitusta henkilökunnalle. Samoin muuttuva ohjeistus. Eli sellaiset seikat, jotka häiritsevät rutiinien syntymistä. Palautteessa kerrotaan myös, että osassa kouluista on testien tekemisestä saatu luotua mukava yhteinen toimitus. Koululaisten ja henkilökunnan tietoisuus on lisääntynyt siitä, ettei sairaana todellakaan lähdetä ihmisten ilmoille.

Sanna Immanen

Kirjoittaja on Suomen Tallinnan suurlähetystön lehdistövirkamies

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut