HU uutisoi koulujen paikallisista koronaepidemioista viikonvaihteessa (HU 11.–12.12.). Helsingin epidemiologisen yksikön ylilääkäri Sanna Isosomppi toteaa lehdessä: ”Tilanteessa, jossa samassa luokassa tai päiväkotiryhmässä todetaan useampia tartuntoja lyhyessä ajassa, koko luokka tai koko päiväkotiryhmä asetetaan karanteeniin.”
Tämä kuulostaa tartuntojen ehkäisemisen kannalta loogiselta ja lapsia suojelevalta toimintatavalta. Valitettavasti olen joutunut huomaamaan, että kommentti ei vaikutakaan pitävän paikkaansa.
Työskentelen helsinkiläisessä koulussa, jonka luokassa on todettu ”useampia tartuntoja lyhyessä ajassa”, mutta luokkaa ei epidemiologisen laitoksen päätöksellä ole asetettu tai olla asettamassa karanteeniin.
Olisikin mielenkiintoista kuulla, mitä tarkoittaa kommentti ”useampia tartuntoja lyhyessä ajassa”. Yksittäisen esimerkin puiminen ei luonnollisesti ole tarpeen. Mutta kyse on laajemmasta suhtautumisesta kouluissa ilmeneviin koronatartuntoihin ja niiden ehkäisemiseen. Oman kokemukseni lisäksi tällaisia esimerkkejä löytynee valitettavasti kouluista tällä hetkellä paljon.
Koronatilanne aiheuttaa tällä hetkellä huolta koulujen henkilökunnassa sekä oppilaiden vanhemmissa. Kouluna emme voi tartuntojen ilmetessä muuta kuin välittää epidemiologisen yksikön tiedotteita mahdollisista altistumisista vanhemmille ja toivoa, että vanhemmat vievät oireita saavat lapset testiin.
Isosompin HU:lle antama kommentti vaikuttaa kokemukseni perusteella olevan selkeästi ristiriidassa nykyisen toimintatavan kanssa ja antavan varsin erilaisen kuvan karanteenien asettamisesta. Isosompin kommentti herättää luottamusta siihen, että Helsingissä kouluissa lapsia pyritään suojelemaan koronatartunnoilta ja tartuntoja pyritään ehkäisemään parhaalla mahdollisella tavalla.
Jos näin ei todellisuudessa kuitenkaan ole, olisi se reilua myöntää. Jos tilanne todellisuudessa on se, että koulujen paikallisissa koronaepidemioissa ei nähdä huolta ja koronatartuntoja lasten keskuudessa ei pyritä enää luokkakohtaisin karanteenein estämään, ainakaan kovin helposti, olisi tästä vähintäänkin kohtuullista tiedottaa oppilaiden vanhemmille suoraan. Ristiriita sanojen ja tekojen välillä tuskin herättää luottamusta kenessäkään.
Lapset eivät voi tartuntoihin itse vaikuttaa, eikä heillä ole ollut mahdollisuutta hankkia rokotesuojaa. Me aikuiset voimme vaikuttaa, jotta lasten olisi mahdollisimman turvallista koulussa olla. Toivoisinkin sen vuoksi ensinnäkin rehellistä ja selkeää tiedottamista koulujen koronatilanteesta sekä toiseksi oikea-aikaisia tekoja esimerkiksi luokkakohtaisten karanteenien muodossa tartuntojen ehkäisemiseksi.
Huolestunut opettaja