Lukijalta: | Elielinaukio ei ole tonttimaata

Elielinaukio aiotaan täyttää toimistotaloilla, joita on sattuvasti kuvailtu DDR:n stalinistiajan arkkitehtuuria muistuttaviksi betonimöhkäleiksi. Hankkeen esittelytekstissä asiaa perustellaan sillä, että ”nykyisin Elielinaukio on meluisa paikka ja julkisen liikenteen päätepiste”. Hankkeella keskustaan saadaan lisää kuulemma paljon kaivattuja työpaikkoja.

Lain mukaan asemakaavan tarkoituksena on osoittaa tarpeelliset alueet eri tarkoituksia varten. Kaupungissa tarvitaan myös katuaukioita ja puistoja. Kaikkea ei voi rakentaa täyteen, vaikka viereisten rakennusten omistajat ja kiinteistösijoittajat sitä toivoisivat.

Julkisen liikenteen pääteasemiakin tarvitaan. Eikö Luoteis-Helsingistä, osin Länsi-Vantaalta ja Espoosta tulevien bussien luonteva päätepiste ole juuri tässä Rautatieaseman länsipuolella? Laiturit voisivat olla Postitalon kyljessä niin kuin nivelbussi 40:n nyt ja lisäksi Postikadun pohjoisreunassa. Silloin Elielinaukio voitaisiin muuttaa aurinkoiseksi, tyylikkäästi laatoitetuksi jalankulkualueeksi, jossa on penkkejä, istutuksia, joitakin puita ja ehkä shakkipelipöytäkin.

Kaupunki ei ole kertonut, miten bussiliikenne vastaisuudessa järjestetään. Bussien karkottaminen Kamppiin merkitsisi Aleksin ja Esplanadien ympärillä olevan vanhan keskustan saavutettavuuden heikentämistä. Samalla kun valitellaan sen näivettymistä, ohjataan ihmiset aktiivisesti Kampin ostoskeskukseen. Ne, joiden työpaikka on vanhassa keskustassa, saisivat kävellä tai kulkea metrolla yhden pysäkinvälin ja joutuisivat käyttämään päivittäisiin työmatkoihin noin kaksikymmentä minuuttia nykyistä enemmän. Tämäkö on julkisen liikenteen edistämistä?

Kaiken sijoittaminen maan alle ei myöskään ole oikea ratkaisu. Rautateitse saapuvan täytyy voida heti asemarakennuksesta poistuessaan nähdä, mistä hän saa taksin ja mistä lähtevät jatkoyhteyden tarjoavat bussit.

Kiinteistösijoittajien ja suurten rakennusliikkeiden intressit ovat viime aikoina saaneet liian hallitsevan aseman Helsingin kaupunkisuunnittelussa. Toivoisin, että arkkitehtikunnan piiristä kuuluvaan kritiikkiin ja tavallisten helsinkiläisten mielipidekyselyissä ilmaisemiin näkemyksiin kiinnitettäisiin vakavaa huomiota.

Lauri Nordberg, Etelä-Haaga

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut