Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Husin esimiestyö kulkee kohusta toiseen – hallituksen nostettava kissa kunnolla käsittelyyn

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johtaminen ja esimiestyö joutuivat jälleen myrskyn silmään, kun joulukuun toisella viikolla Husin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi katsoi, ettei koronapotilaiden hoitajille maksettavia tehtävälisiä tule maksaa vain osalle hoitajista ilman erillisiä neuvotteluja.

Perusteluna palkanlisälle on ollut hoitohenkilöstön vajaus, joka on ollut 20–50 prosentin luokkaa. Hoitajia on irtisanoutunut tai he ovat jääneet muuten pois tehtävistään sekä sijaisten saanti on huonontunut. Luvattujen palkkioiden suuruus on 200–300 euroa kuukaudessa työntekijää kohden.

Joulun alla Husin hallitus päätti sittenkin jatkaa hoitajien määräaikaisten koronalisien maksamista, eli hallitus toimi vastoin Mäkijärven tekemää perumisesitystä.

Tiettyjen tulosyksiköiden toimialajohtajat olivat jo luvanneet korotukset, ennen kuin Mäkijärvi puuttui asiaan. Maksupäätös koskee kolmea HYKSin tulosyksikköä: pää- ja kaulakeskusta, sydän- ja keuhkokeskusta ja vatsakeskusta.

Hus on valtava laitos: niin työnantajana kuin hoidettavien potilaiden määrällä mitattuna. Koronapandemian myötä Hus on ollut ennennäkemättömän kuormituksen kohteena niin johdon kuin henkilöstönkin osalta.

Silti koronalisien kaltaiset kohut pitää yksinkertaisesti pystyä välttämään. Ne kertovat kiireen ja paineen lisäksi siitä, että johtamisen ja esimiestyön laatu on liian heikkoa – varsinkin, kun aihepiiriin liittyviä kohuja putkahtelee esiin useampia per vuosi.

Koronalisiin, itse tehtäviin kiitoskortteihin ja muihin vastaaviin liittyvät kohut ovat myrkkyä Husin imagolle, mikä vaikeuttaa pätevän työvoiman saantia entisestään. Tilanne on jo niin vakava, että Husin hallituksen olisi syytä perata tilanne huolellisesti läpi ja ryhtyä tarvittaviin toimiin. Uusi aloittava toimitusjohtaja Matti Bergendahl on hyvä osallistaa tähän heti voimakkaasti mukaan.

Pahasti kompuroinut Apotti-uudistus ja tuloillaan oleva sote-uudistus lisäävät Husin painetta entisestään. Haasteet on huomattavasti helpompi ratkoa, jos esimiestyö ja johtaminen saadaan kuntoon. Nykymenolla se ei kuitenkaan tapahdu, kissa pitää nostaa kunnolla pöydälle ja palauttaa luottamus johdon ja henkilöstön välille. Se on välttämätöntä myös potilaiden kannalta.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja