Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Liikuntapainotteisia yläkouluja saatava lisää Koillis-Helsinkiin

Koillis-Helsingin tilanne liikuntapainotteisten yläkoulujen suhteen on surkea. Suutarilasta katsottuna Puistolan peruskoulu on lähialueen ainoa yläaste, joka tarjoaa alueella lähiliikuntakoulun mahdollisuuden. Kouluun pääsy on kuitenkin rajattu vain koulun oman oppilaaksiottoalueen lapsille.

Koillisessa liikuntapainotteista opetusta toivoville lapsille vaihtoehdoksi jää hakeutua Pukinmäenkaaren peruskouluun. Kouluun voi hakea soveltuvuuskokeella. Koululla on kaksi linjaa (liikunta ja kilpaurheilu), joihin molempiin valitaan 14–26 oppilasta.

Liikuntalinjalle pyrkiville oppilaille voi huonoimmillaan kuitenkin olla jaossa vain muutama paikka, sillä lapsilla, jotka ovat jo nyt Pukinmäen koulun liikuntalinjalla, on automaattisesti paikka liikuntalinjalle yläkoulussakin. Vaihtoehdoksi jää tällöin kilpaurheilijoiden linja.

Nuorten määrä Helsingissä kasvaa tulevina vuosina jopa kokonaisen ikäluokan verran. Tämä tarkoittaa oppilasmäärältään hyvin täysiä peruskouluja, jonka seurauksena oman oppilaaksiottoalueen ulkopuolisiin kouluihin on käytännössä mahdoton päästä ilman muuttamista ko. oppilaaksiottoalueelle.

Koillisen lähiliikuntakoulujen todellinen puute heikentää alueen lasten mahdollisuuksia valita itselleen mielekästä painotettua opetusta. Liikuntakoulujen oppilailla on mahdollisuus liikkua koulupäivän yhteydessä noin 8 tuntia viikossa. Tämä on merkittävä ero 2 viikkotunnin koululiikuntaan. Liikuntapainotteisille luokille hakeutuukin samanhenkisiä liikunnasta kiinnostuneita luokkakavereita.

Nuorten valinnanmahdollisuuksien puutteen seurannaisvaikutuksena on väistämättä myös koillisen alueellinen eriytyminen muusta Helsingistä.

Teija Makkonen, kaupunginvaltuutettu, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan jäsen (ps.)