Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Lehtisaaren maanvuokrapäätöksiä korjattava

Helsingin kaupunginhallitus pohtii merkittäviä muutoksia tapaan, jolla Helsinki määrittelee omistamiensa asuntotonttien vuokrat. Lehtisaaressa asiat ovat toisin!

Lehtisaaressa sijaitseva maa on muutamaa tonttia lukuun ottamatta ollut Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymien omistuksessa. Maanvuokriin tehtiin 2021 huomattavat maanvuokrien korotukset. Lisäksi seurakunnat siirsivät kiinteistöveron kokonaisuudessaan asuntoyhtiöiden maksettavaksi, mikä on erittäin harvinaista suomalaisessa maanvuokrapolitiikassa.

Mielenkiintoista on, että seurakuntayhtymät tekivät erilaiset maanvuokrien korotukset ja nimenomaan Vantaan seurakuntayhtymän korotukset ovat nyt johtaneet uuteen käräjäoikeuskäsittelyyn seitsemän taloyhtiön osalta.

Kysymys on siis vuokraperusteista ja maanvuokrien kohtuullisuudesta. Ensinnäkin tuottovaatimukseksi määrättiin 5 prosenttia ja vuokratonttien arvoksi määriteltiin erittäin korkeat arvot eli 1 000-2 000 euroa rakennusoikeusneliömetriltä riippuen tonttien sijainnista. Kun tähän lisätään kiinteistövero ovat taloyhtiöiden asukkailta perittävät pelkät maanvuokravastikkeet nousemassa 5–9 euroa neliöltä.

Siis jos talolla on vielä korjauksista aiheutuvia rahoitusvastikkeita tai uusia korjaustarpeita, niin vaikka maanvuokrien korotukset astuvat voimaan porrastetusti, aiheuttavat ne monille vanhoille taloyhtiöille ja osakkeenomistajille kohtuuttoman vastikerasitteen. Näin etenkin Vantaan seurakuntayhtymän vuokrapäätöksen johdosta, jonka päätökset poikkeavat Helsingin seurakuntayhtymän korotuksista siten, että Vantaan korotukset ovat suuremmat. Eli saarella on kahdet vuokramarkkinat!

Molemmat seurakuntayhtymät ovat myös ilmoittaneet, ettei tonttien lunastus olisi mahdollista.

Mielestäni on nyt syytä käydä seurakuntayhtymien valtuustoissa uusi keskustelu, onko mahdollista korjata rajuja maanvuokrapäätöksiä ja tonttien arvostuspäätöksissä olisi syytä arvioida kohtuullisuus ja sosiaalisuusaspektit. Lisäksi riskitön viiden prosentin tuotto on nykyisessä korkotilanteessa todella kova ja huomattavasti korkeampi kuin Helsingin kaupungin maanvuokrissa.

Keskusteluyhteyttä seurakuntiin on kehitettävä. Päämääränä täytyy olla hienon luonnonläheisen Lehtisaaren alueen kehittäminen yhdessä taloyhtiöiden ja seurakuntien kanssa ja erityisesti Vantaan seurakuntayhtymän kanssa.

Ben Grass,

Lehtisaari-Seuran pj