Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kauanko kolmas rokote suojaa?

Omikron-korona on panemassa koko Suomen polvilleen. Epidemian huippua ei ole vielä nähty, todettiin sosiaali- ja terveysministeriön järjestämässä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Husista on esitetty vetoomus asukkaille, että päivystykseen ei tultaisi, mikäli asia ei ole kiireellinen. Ambulanssia ei pidä soittaa, ellei tilanne ole henkeä uhkaava. Husin ensihoito ja päivystys ovat pahasti ruuhkautuneet.

Helsingin kaupunki on nostanut valmiustasoaan ja ryhtynyt rajoittamaan kiireettömien sosiaali- ja terveyspalveluiden tarjontaa. Myös koronatestiin on tällä hetkellä vaikea saada aikaa. THL:stä neuvotaan, ettei kaikkien kotitestistä positiivisen saaneiden tarvitse hakeutua testiin. Kuitenkin esimerkiksi karanteenin ajalta tartuntatautipäivärahan saaminen edellyttää virallista testitulosta.

Omikronmuunnos on saanut monet kahdesti rokotetut kiirehtimään kolmatta annosta. Myös triplarokotettuja on silti sairastunut. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo tässä lehdessä, että kolmas annos parantaa suojaa tartuntojen ja lievän taudin osalta. Kaksi annosta sen sijaan ei ole tehokas suoja enää kuuden kuukauden kohdalla.

Nohynekin mukaan Suomesta ei ole luotettavaa tietoa siitä, miten moni kolmesti rokotettu on sairastunut, koska kaikki oireiset eivät voi käydä testissä. Sekin on vielä epäselvää, kauanko kolmas rokote suojaa sairaalaan joutumiselta.

Vaikka omikron on ollut tautina lievä ja levinnyt vauhdilla, kannattaa Nohynekin mukaan tartuntoja edelleen yrittää ehkäistä, jotta kaikki eivät kaatuisi petiin samaan aikaan. Pk-seudun koronarajoitusten piti alunperin päättyä 10. ja 17. tammikuuta, mutta niitä tullaan jatkamaan kahdella viikolla.

Keskiviikon tilaisuudessa esillä oli myös karanteeniajan lyhentäminen, jotta yhteiskunnan toimivuus voitaisiin paremmin varmistaa. Omikronin kohdalla taudin kehittymisaika on selvästi lyhyempi ja tauti vähemmän aikaa tartuttava.

THL:n johtaja Mika Salminen totesi, että karanteenin lyhentäminen rokotetuilla on pohdinnassa, mutta päätöstä asiasta jäätiin keskiviikkona vielä odottamaan.

Karanteenia tai ei, tämä tammikuu tuonee muistumia vuoden 2020 keväältä ja viime talvelta – se vietetään pitkälti kotioloissa.

toimituspäällikkö