Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Helsingin seudun elinkeinoelämän tilanne on hyvin haastava ja vaihteluväli suuri

Helsingin seudulla korona-ahdinko on muuta maata syvempi, kertoo Kauppakamarin toimialakatsaus. Pitkittynyt koronapandemia murentaa Helsingin seudun yritysten suhdanneodotuksia. Erityisesti majoitus- ja ravintola-alalla sekä tapahtumissa tilanne on hankala.

Asuntotuotanto on seudulla yhä korkealla tasolla, mutta toimitilarakentaminen on hiipunut. Toimialojen välillä on alueella edelleen isoja eroja ja ne näyttävät yhä kasvavan.

Yritykset arvioivat kannattavuuden heikkenevän seuraavan kolmen kuukauden aikana. Korona on iskenyt erittäin voimakkaasti Helsingin seudulle ja suhdannenäkymät kurittavat kovemmin juuri pääkaupunkiseutua.

Helsingin seudun ahdinko on aidosti syvä. Siitä kertoo muun muassa se, että majoitus- ja ravitsemistoiminnan, kuljetuksen ja varastoinnin sekä kotitalouksien palveluiden liikevaihto jää vielä selvästi alle vuoden 2016 tason. "Kriisialoilla tilanne on erittäin vakava. Valtion on yritystuilla ja muilla keinoilla helpotettava yritysten asemaa, koska täällä konkurssiriski on jo ollut suurempi kuin muualla. Uskon, että konkurssit alkavat muuten realisoitua jossain vaiheessa", totesi Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen.

Toimitilarakentaminen on painunut vuosiin 2016 – 2018 verrattuna alhaiselle tasolle. Toimistotiloja on tyhjillään todella paljon, yli miljoona neliötä. Uutta toimistotilaa on kuitenkin edelleen rakenteilla. Niillä alueilla, joille nyt rakennetaan, on muita alueita alhaisempi vajaakäyttöaste.

Uusia liiketilahankkeita on nyt vireillä niukemmin kuin edeltävinä vuosina. Tänä vuonna suurin valmistuvista on Espoonlahdessa avautuva Lippulaiva. Buumin jälkeen vedetään henkeä, kun menneinä vuosina nousivat Tripla, Ainoa ja Redi.

Logistiikkapuolelle on valmistumassa kaksinkertainen määrä tilaa viime vuosiin verrattuna. Niistä moni nousee Vantaalle Aviapoliksen ja Hakkilan alueille. Uusien tilojen tarve johtuu muun muassa verkkokaupan kasvusta, jota korona on vauhdittanut. Verkkokaupan kasvu vaikuttaa myös liiketiloihin.

Synkkien näkymien rinnalle ei kaivattaisi hallituksen sekavaa koronalinjaa ja vielä sekavampaa viestimistä, mikä vaikeuttaa entisestään pääkaupunkiseudun yritysten toimintaa ja tulevaisuuden ennustamista.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja