Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Uudellamaalla ei enää epäillä, vaan sanotaan suoraan, että sote-uudistusta ei voida toteuttaa suunnitellussa aikataulussa eikä nykytiedon mukaisella rahoituksella

Sunnuntaina on vaalipäivä muualla Suomessa, mutta ei Helsingissä.

Helsinki on 2023 alkaenkin oma sote-alueensa – suurin muutos täällä on se, että valtio leikkaa valtaosan Helsingin kunnallisveron tuotosta. Vastineeksi valtion on määrä maksaa Helsingin sote-menot. "Odotuksemme on, että valtion rahoitusta tulee vähemmän kuin mitä sote-paketin yhteydessä leikataan", myönsi kaupungin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna syyskuussa Helsingin Uutisissa. Rahanjakajana valtiolla on myös Helsingin järjestämiin sote-palveluihin jatkossa suurempi käskyvalta.

Helppoa ei ole muuallakaan. Etelä-Suomen Median lehdet kertoivat marraskuussa, että Uudellamaalla epäillään, että sote-uudistusta ei voida toteuttaa suunnitellussa aikataulussa. Uudellamaalla tulee olemaan neljä uutta hyvinvointialuetta, joiden olisi määrä aloittaa vuoden 2023 alussa.

Tuolloin vajaa kaksi kuukautta sitten osa Uudenmaan kunnanjohtajista arvioi, että historiallisen suuren uudistuksen runttaaminen lyhyellä aikataululla sisältää useita riskejä. Eniten soten valmistuminen huoletti Länsi-Uudenmaan kuntia, mutta huolia on myös Itä-Uudellamaalla. Näillä alueilla yhteensovitettavaa on enemmän kuin muualla Uudellamaalla.

Esimerkiksi Vantaa-Keravan alueella uudistus näytti toteutumiskelpoiselta. "Uudistus aloitetaan keskeneräisenä, mutta Vantaa-Keravan valmistelu toteutetaan kuitenkin aikataulussa niin, että toiminta voi alkaa 1.1.2023. Toki monta asiaa on tuolloin vielä kesken, mutta toiminta kyllä kyetään käynnistämään", sanoi voimakkaasti koko sote-uudistusta vastustanut Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Nyt huoli uusien hyvinvointialueiden toimivuudesta ja ylipäänsä toiminnan aloittamisesta on kasvanut entisestään. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen väliaikaisen toimielimen kanta on, että sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukainen rahoitus ei tule riittämään kriittisten, eikä lakisääteisten ICT-muutosten toteuttamiseen. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen toiminnan aloitus voi vaarantua. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta kuultiin viime viikolla sama viesti.

Tulevan sunnuntain aluevaalit ovat äärettömän tärkeät. Niissä valitut päättäjät ovat pajon vastuussa siitä, miten suomalaisten tärkeimmät palvelut jatkossa toimivat tai ovat toimimatta. Nyt vallitseva tilanne ja Sanna Marinin (sd.) hallituksen koronaverhon takana eteenpäin juntattu sote-uudistus ei uusmaalaisten osalta lupaa hyvää. Ei talouden, terveyden eikä tutkimuksen näkökulmasta.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja