Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Antti Pihlakoski Liikunta on superlääke

Joulun lukuvimmassani tutustuin lääkärivaimoni keräämiin artikkeleihin liikunnasta, liikkumattomuudesta ja niiden vaikutuksesta terveyteen sekä hyvinvointiin. Tieteen sanoma on selvä: Liikunta on superlääke, jota määrätään aivan liian vähän.

Yksi julkaisu kertoo, että vuosi kestävyysharjoittelua voi rakentaa sohvaperunalle ison ja vahvan sydämen. Merkittävät terveysvaikutukset saavutetaan, kun kävellään aluksi muutaman kerran viikossa ja myöhemmin, kunnon ja liikkumisen nautinnon kasvaessa, keskimäärin tunti päivässä. Vuodessa testisydänten oikea ja vasen kammio olivat kasvaneet. Oikea kammio kartutti massaa ensin, vasen sitten, kun mukaan tuli pitkäkestoisia korkeamman intensiteetin harjoituksia.

Liikunta on lääkkeiden veroinen hoito monille potilaille, kertoo toinen julkaisu.

Lääkäreillä on mahdollisuus kirjoittaa potilaalle liikuntaresepti. Niitä kirjoitetaan kuitenkin vähän. Koetaan, etteivät potilaat niistä innostu. Ja motiivistahan kaikki on kiinni.

Jos motivaatio loksahtaa kohdalleen, käy kuten keski-ikäiselle liikunnallisesti passiiviselle, jonka korkeaan verenpaineeseen ja rytmihäiriöihin määrättiin päivittäistä liikuntaa. Hän aloitti kävellen. Pian liikuntakipinä syttyi kunnolla. Vuodessa sairaasta miehestä tuli terve. Ei hengenahdistusta, ei rytmihäiriöitä, ei korkeaa verenpainetta.

Miksemme liiku riittävästi? Liikkumisen pitäisi olla normaalia. Silti ajatellaan, että 5–9 tuntia liikuntaa viikossa on mahdotonta. Elämä on liian kiireistä. Syitä löytyy. Ymmärrän, mutten hyväksy. Meillä on vain yksi sydän ja elämä. Terveyteen kannattaa panostaa.

Kansa läskistyy, työteho putoaa. Aloita maltilla. Puolen tunnin kävely pari kertaa viikossa riittää.

Liikuntaan motivoiminen on keskeinen asia yhteiskunnalle. Kansa läskistyy, työteho putoaa ja terveydenhuoltojärjestelmä ei kestä kasvavia kustannuksia. Jos liikunnan tuottamat vaikutukset saataisiin aikaan pillerin avulla, kyse olisi Nobelin arvoisesta keksinnöstä ja mediat olisivat pullollaan aihetta.

Liikuntaa on monenlaista. Alkuun pääsee pienin askelin. Juuri siitä syystä sinun on mahdollista aloittaa liikkuminen jo tänään. Tee se kuitenkin fiksusti. Aloita maltilla. Puolen tunnin kävely pari kertaa viikossa riittää. Pian huomaat nauttivasi liikkumisesta ja siitä tulee tapa - ja hyvät terveysvaikutukset.

Antti Pihlakoski

Kirjoittaja on Kansainvälisen ja Euroopan yleisurheiluliiton hallitusten jäsen.