Lukijalta: | Oppilashuoltoa ei pidä vaarantaa

Aluehallintouudistuksessa Helsingin jatkossa valtiolta tulevaa sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitusta leikataan rajusti, samoin kaupunkimme kassan varoja.

Helsinki saa pitää kuntaveron tuotostaan vain alle viisi prosenttia. Leikatun summan pitäisi riittää kaikkiin kaupungin menoihin, kuten varhaiskasvatukseen, koulutukseen ja investointeihin. Uudistus on iso riski Helsingin palveluille ja elinvoimalle. Täysin kohtuuton rahoitusmalli on välttämätöntä korjata.

Uudistus on monin muinkin tavoin vahingollinen. Joudumme hallinnollisesti eriyttämään sote-palvelut muista kaupungin toiminnoista. Tämä tuo täysin turhaa lisäbyrokratiaa eikä mitään lisäarvoa palveluille.

Erityisasemasta on vain yksi etu. Helsinki saa halutessaan pitää oppilas- ja opiskelijahuollon kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla. Tämä mahdollisuus on Helsingin ehdottomasti käytettävä. Aluehallintouudistuksessa oppilas- ja opiskelijahuollon järjestämisvastuu on määrä siirtyä hyvinvointialueille.

Lakiesityksen eduskuntakäsittelyssä asiantuntijoiden valtaenemmistö ei kannattanut siirtoa arvioiden sen heikentävän oppilashuollon toimintaa. Tästä piittaamatta hallituspuolueet veivät lakiesityksen läpi eduskunnassa.

Oppilashuollon yhteisöllisen roolin, lasten normaalikehityksen ja oppimisen tuen rampauttaminen on vakava virhe.

Opiskeluhuollon siirto on muutos täysin väärään suuntaan. Kun johtaminen ja työn sisällön määrittely muuttuvat sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeista lähteväksi, ennaltaehkäisevät palvelut ovat vaarassa jäädä korjaavien palvelujen jalkoihin. Sosiaali- ja terveystoimessa ei ole osaamista eikä tietoa oppilaitosten arjesta tai siitä, minkä verran tukea tarvitaan.

On valtava riski, että oppilashuollon voimavarat valutetaan paikkaamaan puutteellisia sote-palveluja. Koko oppilashuollon, psykologi- ja kuraattoripalveluiden pitäminen kasvatuksen ja koulutuksen hallinnonalalla mahdollistaa palveluiden järjestämisen kunkin kouluyhteisön tarpeiden mukaan ja myös toimivan sopimuspohjaisen oppilashuollon osana kouluverkkoamme toimivien yksityisten koulujen sekä valtion koulujen kanssa.

Kaupunkimme opettajien, rehtoreiden ja oppilashuollon kanta on selkeä: oppilas- ja opiskelijahuolto on pidettävä kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla. Heidän asiantuntemustaan ei pidä sivuuttaa. Olisi vastuutonta toimia toisin ja vaarantaa oppilashuolto tilanteessa, jossa lapset, nuoret ja koko kouluyhteisö kipeimmin lisätukea tarvitsee.

Sari Sarkomaa

kansanedustaja (kok.)

Helsingin kaupunginvaltuuston- ja hallituksen jäsen.

kolmen nuoren äiti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut