Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ossi Savolainen Aluevaltuustoilla on kadehdittava mahdollisuus, joka pitää hyödyntää taitavasti

Lämmin onnentoivotus kaikille vastavalituille aluevaltuustojen jäsenille! Teillä on valtava määrä työtä tehtävänänne.

Vääräleuat väittivät ennen vaaleja, ettei teillä ole valtaa. Jopa pitkään politiikassa mukana olleet sanoivat, että valtiolta tulee raha ja laeilla säädetään mitoitukset, eikä paikallisille päättäjille jää mitään liikkumavaraa.

Yrittäjä Valtteri Lindholm, Varustelekan perustaja, kirjoitti twitterissä: ”Kyllähän kiinteällä budjetillakin valtaa riittää: hoidetaanko oireita vai syytä, tuijotetaanko hoidon tuloksia vai kilometrejä hoitopaikkaan jne.” Lindholm osuukin naulan kantaan!

Vaalien alla kuultiin kilpalaulanta terveysaseman säilyttämisestä joka kunnassa. Aluevaltuusto joutuu valitsemaan, tehdäänkö keskitetty täyden palvelun terveystehdas, jossa asiakas saa saman päivän aikana arvion, lähetteen, kuvantamisen, laboratoriokokeet, tulokset, diagnoosin ja hoidon aloituksen – vai jatketaanko vanhaan malliin, jossa tutulla lähiasemalla laitellaan homma lämpiämään ja kirjoitellaan lähetteitä muihin toimipisteisiin.

Aluevaltuusto määrittelee, voiko kotiin saada raskaassa vauva- ja pikkulapsivaiheessa helposti kodinhoitajan apua, kuten aikoinaan, vai jatketaanko nykymallilla, jossa ongelmien kasauduttua tarvitaan lastenvalvojan, perheneuvolan, sosiaalityöntekijän ja terapeuttien palveluja.

Aluevaltuustoissa on mahdollisuus linjata, miten palveluiden tarpeen kasvua voidaan hillitä. Iso osa aluevaltuustojen jäsenistä on kuntien luottamushenkilöitä. Se on hyvä, sillä kunnan ja hyvinvointialueen yhteisenä tavoitteena pitää olla ennaltaehkäistä ihmisten ongelmia ja sairauksia.

Suomi on yksi vähiten rahaa terveydenhuoltoon käyttävistä OECD-maista. Uudellamaalla haastetta riittää isommin kuin muualla. Kun Uudeltamaalta siirretään tulevassa järjestelmässä huomattavat määrät rahaa muille alueille, tulevat palvelumme kurjistumaan entisestään, elleivät uudet päättäjät keksi, miten palvelut voidaan tuottaa aivan uusilla tavoilla tai vähentää niiden tarvetta.

Aluevaltuusto pääsee laatimaan strategian, tien hyvinvointiin ja laatimaan sille tavoitteet ja mittarit. Kadehdittava, historiallinen mahdollisuus, joka pitää hyödyntää taitavasti. Onnea tehtävään.

Ossi Savolainen

Kirjoittaja on Uudenmaan maakuntajohtaja