Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Onko diabeetikon muutettava pois saadakseen hoitoa?

Helsinkiläiset tyypin 1 diabetespotilaat eivät saa heille kuuluvaa hoitoa. Kaupunki evää potilailta oikeuden lääkärin heille määräämään jatkuvan verensokeriseurannan laitteeseen. Espoossa tai Vantaalla vastaavaa tilannetta ei ole.

Kaupungin omahoitotarvikejakelussa tunnutaan tehneen linjaus, jonka mukaan potilaille ei myönnetä erikoissairaanhoidon lääkärin määräämää ja potilaan hoitosuunnitelmaan kirjattua jatkuvan glukoosiseurannan (rtCGM) laitetta.

Sen sijaan potilaalle annetaan edullisempi laite, joka ei vastaa tämän yksilölliseen hoidontarpeeseen. Laitteen vaihto ei ole lääketieteellisesti perusteltua, ja on ristiriidassa asiassa sovellettavan lainsäädännön kanssa.

Tyypin 1 diabetespotilaalle saatetaan joutua etsimään oikeaa hoitomuotoa pitkään eikä täysin optimaalista välttämättä löydy. Vaikeahoitoinen sairaus vaikuttaa kokonaisvaltaiseen vointiin. Sokerien heittely väsyttää, aiheuttaa keskittymiskyvyttömyyttä ja uupumusta. Aikuisen diabeetikon on vaikea ennustaa olotilaansa, puhumattakaan lapsipotilaista.

Diabetes ei ole vain fyysinen sairaus, vaan vaikuttaa myös henkisesti sillä sokerien mittaamisen takia sairautta ei voi unohtaa hetkeksikään.

Reaaliaikainen verensokerimittaus parantaa tutkitusti hoitotasapainoa. Sokeriarvojen mittaus on näin automatisoitu ja vaikeankin diabeteksen hoitoa voidaan helpottaa. Laite hälyttää automaattisesti potilaalle tai läheiselle verensokerin heilahteluista, ja moni diabeetikko sekä sairaan lapsen vanhempi on kertonut saaneensa yöunensa takaisin, kun sokereita ei tarvitse herätä mittaamaan varmuuden vuoksi.

Osa potilaista on pyytänyt pitkään jatkuvan seurannan laitetta, mutta se on evätty yksityiskohtaisista lääkärinlausunnoista huolimatta. Lyhytnäköistä on säästää laitteessa nyt, kun huonossa hoitotasapainossa olevien diabeetikoiden komplikaatioista voi aiheutua moninkertaisia kustannuksia tulevaisuudessa.

Ilkka Koski, Ykköstyypit ry:n puheenjohtaja