Pääkirjoitus Mediakasvatusta pitäisi lisätä voimakkaasti – myös opettajille

Lähes puolet opettajista (41,5 %) kokee tarvitsevansa tukea ja täydennyskoulutusta algoritmien lukutaidossa. Miltei yhtä paljon kaivattiin tukea ja täydennyskoulutusta omaan mediatuottamiseen (40,9 %). Kolmanneksi nousi datan hallinta ja tietoturva (36,2 %). Tämä selviää Uutismedian liiton Mediakasvatus kouluissa 2022 -kyselystä, jossa kartoitettiin kaikkien kouluasteiden opettajien näkemyksiä mediakasvatuksesta. Kysely on osa maanantaina alkanutta Uutisten viikkoa.

Tuen ja avuntarpeen lisäksi kysely kartoitti opettajien näkemyksiä omista vahvuuksistaan nimenomaan mediakasvattajina. Lähes 70 prosenttia kertoi olevansa vahvimmillaan kriittisen medialukutaidon ja lähdekritiikin opettajina, mitkä myös koettiin tärkeimmiksi aihealueiksi.

Kyselystä ilmenee myös, että opettajien mielestä mediakasvatus ylipäätään on erittäin tärkeää ja tarve sille on kasvanut pandemian myötä. Jopa 85 prosenttia vastaajista näkee, että mediakasvatustyön merkitys kasvaa tulevaisuudessa entisestään.

Opettajat hyödyntävät opetuksessaan aktiivisesti uutisia – niitä käyttää yli 90 prosenttia vastaajista. Painettua tai digitaalista sanomalehteä opetuksessaan hyödyntää yli 80 prosenttia vastanneista. Tuloksista ilmenee, että lähes kaikki opettajat pitävät suomalaisia uutismedioita luotettavina. Vain yksi vastaaja kertoi olevansa täysin eri mieltä.

Tänä vuonna Uutisten viikon teemana on Perehdy paikalliseen. Viikon aikana niin lapsia, nuoria kuin aikuisiakin kannustetaan perehtymään oman kotikuntansa uutismedioiden tarjontaan. Aiemmin Uutisten viikko tunnettiin nimellä Sanomalehtiviikko. Sitä on vietetty vuodesta 1995 saakka.

Myös lähdekriittisyys on Uutisten viikolle oivallinen teema. On perusteltua kysyä, millaisen kuvan media maailman tapahtumista nuorille välittää? Ja miten nuoret oppisivat kriittistä medialukutaitoa sekä kattavaa tiedonhankintaa.

Sosiaalinen media luo kuplia. Omaan feediin nousee uutisia, tai tarinoita, niistä aiheista, joista käyttäjä itse on kiinnostunut. Pelkkää somea selaamalla maailmankuva yksipuolistuu ja samalla vääristyy. Medialukutaidon painoarvoa kouluissa olisi syytä lisätätodella voimakkaasti.

Henkilökohtaisesti olen mieluusti helsinkiläisten koulujen käytettävissä Uutisten viikolla tai sen jälkeen.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut