Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Kova inflaatio ei voi olla yllätys, kun tavallisen kuluttajan menot ovat kasvaneet jo satoja euroja kuukaudessa

Ruoka, sähkö, lämpö ja polttoaineet ovat viimeisen parin kuukauden aikana kallistuneet selvästi. Jokainen valveutunut kuluttaja on huomannut tämän omassa arjessaan ja lukenut myös uutisista.

EU:n tilastoviranomaisen ennakkotietojen mukaan euroalueen vuosi-inflaatio oli tammikuussa 5,1 prosenttia, kun Euroopan keskuspankin tavoite on noin kahden prosentin inflaatio.

Lukema yllätti ekonomistit, jotka olivat odottaneet inflaation jäävän selvästi hitaammaksi. OP:n pääekonomistin Reijo Heiskasen mukaan inflaatiolukemat olivat ”aikamoinen pommi”. Euroalueella inflaatio on ylittänyt odotukset jo seitsemän kuukautta peräkkäin.

Minusta itse inflaatiolukuja suurempi yllätys on ekonomistien yllättyneisyys. Ovatko he ulkoistaneet kaupassa käynnin, tankkaamisen ja sähkölaskujen maksamisen? Ja vaikka olisivatkin, niin vähintään työnsä puolesta heidän pitäisi olla tietoisia muun muassa paperin ja useiden rakennusteollisuuden raaka-aineiden rajuista hinnannousuista, jotka välillisesti vaikuttavat myös tavalliseen kuluttajaan, elinkeinoelämästä puhumattakaan.

Tavallisen pientaloasujen sähkölasku on voinut puolessa vuodessa yli tuplaantua, kerran viikossa tankkaavalla diesellasku on noussut helposti 75 euroa kuukaudessa, ruokakaupassa useiden tuotteiden hinnannousut ovat merkittäviä ja Helsingissä Helen on korottanut kaukolämmön hintaa kymmeniä prosentteja.

Yhteensä vaikutus voi tavalliselle helsinkiläiselle olla jo useampi sata euroa kuukaudessa. Kyse on erittäin merkittävästä kulutason noususta. Silti samaan aikaan korona edelleen kaventaa useiden alojen työllisyyttä ja siten ihmisten elantoa. Paha yhtälö, minkä vuoksi rajoitusten ripeä purkaminen on tästäkin näkökulmasta tarpeen.

Vaikka rajoitukset nyt näyttävätkin purkautuvan ja työllisyys alkanee myös pääkaupunkiseudulla kohentua, aiheuttaa inflaatio haasteita arkeen.

Myös asuntolainojen korot ovat alkaneet nousta. Ja varsinkin kalliiden asuntojen ja suurten asuntolainojen pääkaupunkiseudulla korkojen nousu on kriittinen asia. Jos lainaa ei ole suojattu ja korko nousisi prosentillakin, olisi vaikutus monille talouksille satoja euroja kuukaudessa.

Inflaatio on saatava kuriin, jotta se ei syö nyt koronatunnelin päässä kajastavaa valoa, jota varsinkin pääkaupunkiseudulla jo kovasti kaivataan.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja