Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pia Pakarinen Pendelöinti Helsingin keskustaan vai etätyö kotona kolmoskehällä?

Helsingin keskustan näivettyminen huolettaa. Kauppa ja palvelut kukoistavat Helsingin keskustassa vain sillä edellytyksellä, että alueella liikkuu riittävästi paikallisia asukkaita ja matkailijoita sekä ruokailevia, ostoksia tekeviä ja palveluja käyttäviä työssäkävijöitä. Kantakaupungin hiljeneminen toimistotyöntekijöistä pandemia-ajan etätyömääräysten aikana on näkynyt suoraan miinuksena lounasravintoloiden ja putiikkien tuloksessa.

Helsingin seudulla sijaitsee noin kolmannes Suomen työpaikoista, yksin Helsingissä miltei viidennes. Helsingin ydinkeskustassa on 100 000 työpaikkaa. Kuntarajojen yli Helsingin suuntaan pendelöi ennen pandemiaa päivittäin 160 000 työntekijää, joista monet suuntasivat Helsingin ydinkeskustaan, jossa työskennellään erityisesti asiantuntijatehtävissä.

Nyt yrityksissä pohditaan, missä asiantuntijatyö tulevaisuudessa tehdään ja miten paljon tilaa toimistossa jatkossa tarvitaan. Etätyömahdollisuus ja työn monipaikkaisuus ovat tulleet jäädäkseen. Ideointi ja uuden luominen edellyttävät kuitenkin myös tekemistä yhdessä, kasvokkain. Tekijöistä on tunnetusti pulaa ja osaajat saavat valita työpaikkansa. Inspiroivat ja ergonomiset työtilat ovat houkuttelutekijä, johon yritykset panostavat. Tarjolla pitää olla jotain reilusti parempaa kuin kotikeittiön tai mökkikamarin pöytä.

Helsingin seudulla oli vuoden lopussa lähes puoli miljoonaa neliömetriä tyhjää toimistotilaa. Iloinen uutinen Helsingin keskusta-alueen kannalta on, että vaikka koronatilanteen epävarmuus lykkää yritysten toimitilapäätöksiä, nimenomaan ydinkeskustassa kysyntä hyvistä tiloista on tällä hetkellä vilkasta. Vanhoja tiloja saneerataan. Suurimpia hankkeita ovat aivan ytimessä sijaitseva Lyyra ja Katajanokan laituri. Kun toimistotilaa oli aiemmin 22 m2 työntekijää kohti, nyt varataan keskimäärin 15 m2/hlö. Entisellä vuokralla saadaan uudet, tarpeiden mukaan muuntuvat tilat.

Työntekijöiden liikkumispäätökseen vaikuttaa tilojen lisäksi se, miten kätevästi työpaikalle pääsee ja mitä mielenkiintoista keskustassa on tarjolla lounastauolla ja työpäivän jälkeen. Helsinki on isojen päätösten edessä ratkaistessaan keskusta-alueen vetovoimakysymyksiä.

Pia Pakarinen

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kok.) ja

Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja