Pääkaupunkiseudulla on kova epätasapaino opiskelupaikkojen ja hakijoiden määrässä – korkeakoulut pitävät tilannetta kestämättömänä.
Tammikuussa korkeakoulut vaativat lisää aloituspaikkoja Uudellemaalle. Nyt Helsingissä asuvan pitää huomattavasti useammin hakeutua opiskelemaan pois kotiseudultaan kuin maakunnassa asuvan.
Alueen korkeakoulujen vuosia pahentunut hakijasuma on johtanut siihen, että pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan ylioppilaat ovat muuhun maahan nähden selkeästi epätasa-arvoisessa asemassa. Tilanteen korjaamiseksi korkeakoulujen aloituspaikkoja alueella pitäisi lisätä merkittävästi ja pysyvästi.
Jo sovittuja lisäyksiä pidetään Uudellamaalla yksimielisesti riittämättöminä. Opetus- ja kulttuuriministeriö on lisännyt korkeakoulujen aloituspaikkoja vuosille 2020–2022 yli 10 000:lla koko maassa.
Ei voi olla niin, että muualla Suomessa voi opiskella kotiseudullaan, mutta pk-seudulta joudutaan lähtemään pakon edessä muualle. Aluepoliittinenkaan ajatus ei tässä välttämättä toimi, sillä muualle opiskelemaan lähtevät palaavat usein takaisin pk-seudulle.
Ongelma ei myöskään edesauta täyttämään sitä osaavan työvoiman tarvetta, joka Uudellamaalla tulevina vuosina tulee vain kasvamaan.
Uudenmaan korkeakoulujen osuus koko maan aloituspaikoista ja opiskelemaan valituista on laskenut useita prosenttiyksiköitä vuodesta 2016 vuoteen 2021. Aloituspaikkojen määrä Uudenmaan korkeakouluissa on alimitoitettu suhteessa opiskelupaikkojen kysyntään. Tämä näkyy muun muassa korkeakoulujen ensisijaisten hakijoiden suurena osuutena uusmaalaisissa korkeakouluissa muuhun maahan verrattuna. Tiedot käyvät ilmi Ennakointikamarin tällä viikolla julkistamasta selvityksestä. Selvityksen ovat tehneet Helsingin seudun kauppakamari ja Kaupunkitutkimus TA.
Uudellamaalla yhtä lukion tai ammatillisen koulutuksen päättävää kohti on maakunnan korkeakouluissa 0,7 aloituspaikkaa, kun koko maan luku on 0,85. Uudenmaan tilannetta kuvastaa myös se, että korkeakoulujen ensisijaisia hakijoita on maakunnassa noin 4,3-kertainen määrä verrattuna aloituspaikkojen määrään. Yhtä kova kilpailu on vain Pirkanmaan aloituspaikoista. Koko maan keskiarvo on 3,3 hakijaa yhtä aloituspaikkaa kohti ja selvityksen alimmat suhdeluvut jäävät 1,7:ään.