Kerttu Niskanen nousee lumimyrskyn keskellä viimeisessä mäessä ruotsalaisen ohi ja mitalille.
Marko Anttila laukoo ja Hannes Björninen ohjaa kiekon Venäjän maaliin. Suomi voittaa jääkiekon olympiakultaa 70 vuoden yrittämisen jälkeen.
Olympialaisissa oli huikea viimeinen päivä.
Jo aiemmin Iivo Niskanen, Joni Mäki, Krista Pärmäkoski ja naisten jääkiekkomaajoukkue olivat tuottaneet mitali-iloa meille suomalaisille.
Tämä on urheilua parhaimmillaan. Se tuottaa positiivista ylpeyttä ja yhteenkuuluvuutta sekä yhdistää kaikkia suomalaisia.
Vielä tärkeämpää on, miten menestys ja esikuvat innostavat lapsia liikkumaan. Varmasti moni lähtee ladulle Iivon ja Kertun innoittamana tai lähijäälle Valtterin ja Jennin luistimen vetoja seuraten.
Kun Suomi otti kaksi keihäänheiton EM-mitalia 2014, seuraavana aamuna Herttoniemenrannan ala-asteen kentällä lapset heittivät turbokeihäitä. Sellaista en ollut ennen nähnyt Itä-Helsingissä.
Jokaisella lapsella ja nuorella pitää olla oikeus ja mahdollisuus harrastaa. Valitettavasti harrastaminen on koko ajan kallistunut. Yhä useammassa perheessä rahanpuute on lasten harrastamisen este. Siksi kaupungin ja valtion pitää huolehtia harrastusmahdollisuuksista.
Viime syksynä käynnistyikin harrastamisen Suomen malli. Sen myötä jokaisella peruskoululaisella on mahdollisuus maksuttomaan harrastukseen koulupäivän yhteydessä. Helsingissä lapset ovat saaneet itse toivoa harrastuksia ja kouluissa voi valita kolmesta korista: liikunnasta, kulttuurista ja muusta harrastuksesta.
Ohjatun harrastustoiminnan lisäksi jokaisella helsinkiläisellä pitää olla oikeus liikkua omatoimisesti. Maksuttomia helposti saavutettavia liikuntapaikkoja pitää löytyä jokaisesta lähiöstä ja kaupunginosasta.
Korona-aika on korostanut sitä, miten tärkeitä ovat lähikentät, ulkokuntosalit, talviuintipaikat ja kuntoportaat. OmaStadi-äänestyksissä helsinkiläiset ovat äänestäneet asuinalueilleen nimenomaan lähiliikuntapaikkoja.
Kaupunki vastaa tähän helsinkiläisten viestiin. Tälle vuodelle liikuntapaikkainvestoinnit lähes kaksinkertaistettiin. Uusimme tekonurmia, laitamme kuntoon koripallokenttiä ja rakennamme uusia ulkokuntosaleja.
Jotta kaikilla olisi oikeus liikkua.
Paavo Arhinmäki
Kirjoittaja on kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari (vas.)