Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mari Laaksonen Elämä koronan jälkeen

Rajoituksia on vihdoin purettu ja otamme askeleita kohti normaalimpaa arkea. Mutta miltä uusi arki näyttää koronaviruksen jälkeen? Jääkö taaksemme käsidesillä lotraaminen, karanteenit, eristäytyminen ja etätyöt?

Teatterit ovat avanneet ovensa ja todennäköisesti tänä vuonna saamme seurata Linnan juhlia normaaliin tapaan. Työtä voi tehdä ajasta ja paikasta riippumatta etänä. Kodista onkin tullut yhä useammalle työpaikka, ja etätyön arvioidaan jäävän pysyvästi yleisemmäksi kuin ennen koronaa.

Etätyö on helpottanut koronan aikana työn ja muun elämän yhteensovittamista. Tämä muutos heijastuu myös asumiseen ja tilankäyttöön, kaupunkirakenteeseenkin. Toimitilojen tarve vähenee. Siksi moni suuryritys on päättänyt, ettei aio palata entiseen.

Epidemiasta huolimatta monella alalla on tehty lähityötä. Myyjät, siivoojat, lääkärit ja hoitajat ovat olleet tämän globaalin epidemian sankareita. He ovat eturintamassa pitäneet yhteiskunnan rattaita pyörimässä.

Korona-aikana moni toimiala hakattiin rajoituksilla polvilleen. Vaikka moni menetti työn ja toimeentulon alati aaltoilevien säännösten ja rajoitusten seurauksena, on myös syntynyt aivan uusia tapoja toimia digitalisaation vauhdittamana. Alustatalouden ja mikroyrittäjyyden ennustetaan edelleen kasvavan. Koronan vauhdittamana muun muassa ruokalähetit jäävät pysyvästi osaksi katukuvaamme.

Joillekin meistä koronaeristykset ovat tarjonneet mahdollisuuden hidastaa elämää ja pysähtyä. Toisille taas tämä poikkeuksellinen aika on tarkoittanut musertavaa yksinäisyyttä. Kisaväsymys ja rajoitukset ovat saaneet kansalaisia myös protestoimaan. Mielenilmauksilla on tukittu liikennettä ja katukuvaan on ilmestynyt värikkäitä banderolleja.

Kaksi kulunutta vuotta on ollut opettavaista aikaa. Vaikka tiedostamme, että jossain muhii aina uusi virus, niin kevät tekee tuloaan ja pahin korona-ahdistus helpottaa jälleen. Toivottavasti uuden arjen vastaanottaminen on viimein pysyvää eikä vain väliaikaista.

Tasapainoilua varmasti tarvitaan vielä tovi. Hyvällä tuurilla korona-aika on pian kaukainen muisto, josta kerromme jälkipolvillemme.

Mari Laaksonen

Kirjoittaja on Helsingin Yrittäjät ry:n puheenjohtaja.