Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Otetaan rauhassa, tunnustetaan realiteetit, varmistetaan tietolähteet ja vältetään kaksinaismoralismia

Ukraina-uutisointi, jota tuskin kukaan toivoi, järkytti ihmiset torstaiaamuna ympäri maailmaa. Pelko ja turvattomuus, jotka olivat jo pitkään kyteneet ilmassa, muuttuivat todelliseksi. Suomessakin ne ovat läsnä – pitkä raja ja historia Venäjän kanssa eivät voi olla vaikuttamatta, vaikka välitöntä sodanuhkaa ei meihin kohdistukaan.

Tuhansille ikääntyneille kriisi voi tuoda ikäviä muistoja historiasta mieleen. Moni heistä on yksin.

Lapset ja nuoret kaipaavat nyt rauhallisen aikuisen tukea ja keskusteluseuraa. Heillä ei ole kokemusta sodan todellisuudesta ja sen vaikutuksista mieleen. Arjen rutiinit ja tekeminen kannattaa suunnata nyt turvallisuutta ja rauhallisuutta lisääviin askareisiin.

Kaupunki ja seurakunnat tarjoavat tukea sitä tarvitseville. Muun muassa mielenterveyspalveluiden päivystys on käytettävissä sitä tarvitseville.

Asiantuntijoiden mukaan realiteetit on tunnustettava, eikä vaikeita asioita pidä vältellä. Mieltä ei pidä kuitenkaan kuormittaa liikaa asioilla, joihin ei voi vaikuttaa.

Sanotaan, että totuus on sodan ensimmäinen uhri. Sosiaalinen media on omiaan toimimaan tahallisesti tai tahattomasti levitetyn puutteellisen, väärän tai virheellisen tiedon kanssa.

Nyt on arvioitava tarkkaan, mitä ja minkälaista tietoa levittää. Luotettavan tiedonlähteen tunnistaminen korostuu. Journalistisen uutismedian, sananvapauden ja medialukutaidon painoarvo kasvaa.

Varmistetaan omalta osaltamme, ettemme levitä turhaan turvattomuuden tunnetta, vaan lisäämme toivoa, kun siihen on perusteltu mahdollisuus.

Inhimillisen pelon lisäksi sota aiheuttaa myös välillistä pelkoa muun muassa talouden kautta. Suomen talous kärsii Venäjän sotatoimista muuta euroaluetta enemmän, sillä Suomella on laajat taloussuhteet ja paljon kaupankäyntiä Venäjän kanssa, vaikkakin huomattavasti vähemmän kuin ennen vuoden 2014 Krimin laitonta valtausta.

Inflaatio, epävarmuus korkojen kehittymisestä ja pelko työttömyydestä kuormittavat varsinkin asuntovelallisia – juuri kun moni toivoi kevyempää arkea koronarajoitusten lieventyessä.

Sota on houkutteleva tilanne myös kaksinaismoralismille. Ex-Huuhkajakapteeni Tim Sparv vaati perustellusti jalkapallon Mestarien liigan finaalin siirtoa pois Venäjältä. Aiemmin Sparv on nostanut esiin myös tämän vuoden MM-turnausisäntä Qatarin ihmisoikeusrikkomuksia.

Sparville tai Huuhkajille ei ollut kuitenkaan ongelma pelata ja leiriytyä Venäjällä viime kesänä, kun Suomi pääsi ensimmäistä kertaa mukaan arvoturnaukseen. Venäjän ihmisoikeustilanne oli jo tuolloin tiedetysti surkea ja maa oli yleisesti tuomittu Krimin valtauksesta ja Itä-Ukrainan sodasta. Sparvin kipparoima joukkue veti Pietariin mukanaan myös joukon suomalaisfaneja terveysturvallisuudesta piittaamatta. Kaikki tämä jäi Tanska-ottelun hienon eleen ja kisahuuman alle, mutta totuus on hyvä muistaa. Kun vaatii muilta, olisi hyvä näyttää itse mallia.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja