Pääkirjoitus | Tuore esimerkki osoittaa, että Uudenmaan omalle edunvalvonnalle on kova tarve

Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen on sitä mieltä, että maakunnallisesti jaettavia EU-rahoja myönnetään epätasa-arvoisesti jopa siten, että Uuttamaata ja suuria kaupunkeja tietoisesti sorsitaan. (HU 23.2.)

Kyseessä on jäsenvaltioille suunnattu raha, jota on myönnetty Suomelle vuoteen 2027 asti EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman budjetista. Rahoituksen alueellisesta jaosta päättävät jäsenmaat itse, ja rahanjaon hoitaa Suomessa työ- ja elinkeinoministeriö.

Uusimaa otti asiassa takkiinsa jo viime lokakuussa: tuolloin hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti myöntää Uudellemaalle alle 62 miljoonaa euroa, eli vain 5,2 euroa yhtä uusimaalaista kohti vuodessa. Lapissa vastaava summa on 148 euroa asukasta kohti.

Lisää kierroksia asia sai viime viikolla, kun selvisi, että ministeri Mika Lintilä (kesk.) on nostamassa tehtävään Lapin maakuntajohtajan Mika Riipin. "Luvattiin puolueeton selvitysmies, ja keskusta lyö siihen Lapin maakuntajohtajan. Aivan uskomatonta touhua. Sehän olisi sama asia, jos meikäläinen alkaisi siihen puolueettomaksi selvitysmieheksi maakuntajohtajana", Savolainen ärähti.

Savolaisella ei ollut tiedossa, millaisella aikataululla päätöksiä tehdään. Hän kuitenkin lupasi ottaa kovat keinot käyttöön, mikäli esitetyt suunnitelmat toteutuvat. "Jos tämä rahanjako menee näillä spekseillä eteenpäin, me jättäydymme sitten suosiolla pois sitä valmistelevasta työryhmästä", Savolainen uhkasi.

Rahan myöntöperusteet ovat saaneet kritiikkiä jo aiemminkin: viime vuoden syksyllä epäiltiin, että keskusta ohjaa rahoitusta aluepoliittisesti ja tämän seurauksena suuret kaupungit ja Uusimaa kärsivät.

Eveliina Heinäluoma (sd.) ymmärtää sinänsä hyvin hallituksen ajatuksen asiassa. Ministeri Lintilän toimintaan hän ei halua ottaa kantaa. Kansanedustaja jakaa maakuntajohtajan näkemyksen siinä, että rahanjakoon tulee ehdottomasti saada puolueeton selvitysmies. "Se on kertakaikkiaan välttämätöntä tässä", Heinäluoma tähdentää.

Viime syksynä Savolainen kertoi aikovansa käynnistää tänä vuonna Uudenmaan 26 kuntajohtajan kanssa edunvalvontakoneen, joka toimii tehokkaasti ja pitää kovaa ääntä. Tuore esimerkki osoittaa, että tälle todella on tarvetta.

Uusmaalaisten veronmaksajien, eli asukkaiden, kannattaa seistä vahvasti tämän työn ja agendan takana.

Karri Kannala, päätoimittaja, paikallisjohtaja

karri.kannala@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut