Pääkirjoitus: Suomalaisten paineensietokyky on nyt koetuksella ja osalla se on jo pettänyt

Venäjän räikeästi kansainvälisen oikeuden vastaiset sotatoimet ovat aiheuttaneet laajan humanitäärisen kriisin, joka pahenee päivä päivältä. Samaan aikaan ja täysin ymmärrettävästi keskustelu myös Suomessa käy kiivaana: mikä on Suomen turvallisuustilanne, pitääkö Suomen laittaa nopeasti Nato-hakemus sisään, pitääkö lännen tehdä sotilaallinen väliintulo ja niin edelleen?

Keskusteluun osallistuu eri kanavissa laaja joukko kansalaisia, kaikilta elämän ja yhteiskunnan osa-alueilta. Viime viikon torstaina sodan sytyttyä kirjoitin, että "otetaan rauhassa, tunnustetaan realiteetit, varmistetaan tietolähteet ja vältetään kaksinaismoralismia".

Asiantuntijoiden mukaan realiteetit on tunnustettava, eikä vaikeita asioita pidä vältellä. Mieltä ei pidä kuitenkaan kuormittaa liikaa asioilla, joihin ei voi vaikuttaa.

Sanotaan, että totuus on sodan ensimmäinen uhri. Sosiaalinen media on omiaan toimimaan tahallisesti tai tahattomasti levitetyn puutteellisen, väärän tai virheellisen tiedon kanssa.

Nyt on arvioitava tarkkaan, mitä ja minkälaista tietoa levittää. Luotettavan tiedonlähteen tunnistaminen korostuu. Journalistisen uutismedian, sananvapauden ja medialukutaidon painoarvo kasvaa.

Varmistetaan omalta osaltamme, ettemme levitä turhaan turvattomuuden tunnetta, vaan lisäämme toivoa, kun siihen on perusteltu mahdollisuus.

Tämän viikon torstaina tasavallan presidentti Sauli Niinistö julkaisi lausunnon "Kun muutos on rajua, pään on pysyttävä kylmänä". Niinistö totesi ymmärtävänsä hyvin suomalaisten tunteman huolen ja tarpeen reagoida tilanteeseen. Painottaen samalla, että "akuutin kriisin keskellä on kuitenkin erityisen tärkeää pitää pää kylmänä ja arvioida jo tapahtuneiden ja mahdollisesti tulevien muutosten vaikutusta turvallisuuteemme huolella – ei viivytellen, mutta huolella".

Niinistön lausunnolle oli tarvetta, sillä jopa monella kokeneella yritysjohtajalla, toimittajalla ja poliitikolla tunne on vienyt keskustelun liian koville kierroksille ja älyttömyyksiin. Koiran kakka Venäjän konsulaatin eteen, tavallisiin Suomessakin asuviin venäläisiin kohdistettu venäläisvastaisuus ja sodan tai sen pelon lietsominen on hölmöä, vaikka kuinka kuohuttaakin.

Kylmäpäisyys ja analyyttisyys eivät tarkoita suomettumista, jota sitäkin on runsaasti havaittavissa, sitäkään ei kaivata. Parannettavaa on myös medialla ja toimittajilla, jotka kyselevät valtiojohdolta, että miten se ja tämä venäläisten lausunto nyt heti vaikuttaa Suomen tekemisiin. Jos vaikuttaisi, niin silloinhan olisimme jo suomettuneet ja antaneet ohjausvaltaa Venäjän johdon käsiin.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut