Emma Kari Fossiiliriippuvuus on haitaksi turvallisuudelle

Ukrainan puolustustaistelu Venäjän laitonta hyökkäystä vastaan on järkyttänyt meitä suomalaisia ja koko maailmaa. Suomi tukee Ukrainaa ja ajatuksemme ovat sodasta kärsivien luona.

Tilanne ohjaa myös kotimaista politiikkaa uusiin uomiin. Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan lisäksi moni on joutunut pohtimaan uudelleen suhtautumistaan siihen, mistä Suomi saa energiansa jatkossa.

Autoritääriset johtajat, kuten Putin, nojaavat usein vahvasti fossiilitalouteen. Se on antanut tähän asti vaikutusvaltaa Putinille myös Euroopassa. Merkittävä osa Suomenkin fossiilisista polttoaineista tuodaan Venäjältä. Tässä tilanteessa yhä useampi on herännyt siihen, että energia- ja ilmastopolitiikkaa ei voi erottaa Suomen turvallisuudesta. Nopea irtautuminen fossiilisista polttoaineista on hyväksi paitsi planeetalle, myös Suomen turvallisuudelle. Nyt on tärkeää kiihdyttää vihreää siirtymää entisestään, jarruttelu ei ole enää mahdollista.

Tämä pätee myös Helsingissä. Meidän on nopeutettava siirtymää kotimaisiin, uusiutuviin energiamuotoihin. Olen iloinen, että Helsinki on jo päättänyt aikaistaa kivihiilestä luopumista merkittävästi.

Hallituksessa olemme voimakkaasti tukeneet vihreää siirtymää ja puhdasta energiantuotantoa esimerkiksi puhtaiden ratkaisujen verotusta keventämällä. Nämä päätökset auttavat erityisesti isoja kaupunkeja, kuten Helsinkiä, siirtymään lämmityksessä pois fossiilisista polttoaineista kohti muun muassa hukkalämmön ja maalämmön hyödyntämistä.

Tuemme myös tänä vuonna uuden puhtaan energian rakentamista noin puolen miljardin euron edestä ja öljylämmityksestä luopumista yli 30 miljoonalla eurolla. Edelleen paljon öljystä riippuvaisessa liikenteessä ilmastotyötä tuetaan myös yli 250 miljoonan euron edestä.

Tätä työtä fossiiliriippuvuudesta irtautumiseksi täytyy nyt jatkaa ja etsiä yhä uusia keinoja vauhdittaa fossiilivapaan hyvinvointivaltion syntymistä Suomeen. Tämä aika edellyttää uskottavaa, oikeudenmukaista ja ripeää ilmastopolitiikkaa. Pahin virhe, mitä nyt voisimme tehdä, olisi vahvistaa riippuvuuttamme fossiilisista tuontipolttoaineista kotimaisten uusiutuvien ja puhtaiden energiamuotojen kustannuksella.

Emma Kari

Kirjoittaja on ympäristö ja ilmastoministeri sekä kansanedustaja(vihr.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut