Tuula Haatainen Palvelualoilla on työtä tarjolla Helsingin herätessä kevääseen

Viime päivät olemme seuranneet raskain sydämin Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Sota keskellä Eurooppaa on yksi lähihistoriamme vakavimmista kriiseistä. Toinen kriisi, nimittäin koronan aiheuttama pandemia, on ainakin toistaiseksi siirtymässä taka-alalle ja tilanne on vakaampi kuin pitkään aikaan. Koronan väistyessä pääsevät erityisesti palvelualan yritykset avaamaan ovensa asiakkaille. Tämä tarkoittaa sitä, että töitä on toden teolla tarjolla niin kulttuurialan, matkailun, ravintolan kuin muun palvelualan piirissä. Helsingissä on kevään korvilla vihdoin taas mahdollisuus elää kaupunkielämää.

Korona on koetellut sekä palvelualan yrityksien, että työntekijöiden taloutta. Lähes 80% Palvelualojen ammattiliitto PAM:n kyselyyn vastanneista työntekijöistä on ollut lomautettuna tai työttömänä pandemian aikana. Alle 25-vuotiaista majoitus- ja ravintola-alan työntekijöistä yli 70% on joko hakenut uutta työpaikkaa tai ainakin suunnitellut sen hakemista. Pelkästään korona ei ole haastanut palvelualaa, sillä esimerkiksi epäkohdat työoloissa ovat olleet esillä useita kertoja. Palvelualoilla on pitkään kärsitty työvoimapulasta ja tilanne on koronan väistyessä entistä akuutimpi.

Palvelualojen työnantajilla on nyt tuhannen taalan paikka huolehtia työntekijöistään ja pitää heistä kiinni monin eri tavoin. Reilun työelämän pelisääntöjen noudattaminen, työntekijöiden työoloihin ja hyvinvointiin panostaminen sekä osaamisen kehittämisen mahdollistaminen ovat arvokkaita valttikortteja. Samalla soisin työnantajien näkevän työvoimapulan keskellä potentiaalia myös niissä työntekijöissä, jotka on tähän asti ollut liian helppo sivuuttaa rekrytointiprosessissa.

Palveluiden avautuminen mahdollistaa sen, että pääsemme harrastamaan rakkaita liikuntaharrastuksiamme, käymään kulttuuritapahtumissa ja tapaamaan ystäviä ravintoloissa ja kahviloissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että korona on edelleen keskuudessamme. Uudenlaiseen arkeen kuuluu, että taudit sairastetaan kotona. Mutta on selvää, että lähestyvä kevät tuo uudenlaista valoa arkeemme hyvin pitkän talven jälkeen.

Tuula Haatainen

kirjoittaja on työministeri ja kansanedustaja (sd.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut