Lukijalta: | Helsingin huoltovarmuus vaarassa

Euroopan Unionin, valtamedian ja eliitin "asiantuntijoiden" harhaisuus ei hellitä edes Ukrainan sodan myötä.

"Vihreää siirtymää kiihdytettävä" on kuultu, jos jonkinlaisen toimijan suusta mukaanlukien valtiojohto.

Pormestari Juhana Vartiainen sanoi Helsingin Uutisissa (HU 9.3.), että kaupunki selvittää muun muassa sitä, miten Helsingissä tullaan toimeen ilman maakaasu- ja kivihiilitoimituksia Venäjältä. "Näen, että tämä on asia, jonka kanssa pärjäämme kyllä, koska Helsingillä on muutenkin tavoite olla hiilineutraali. Helenin kanssa tarkastellaan, miten tämä korvataan, kun helsinkiläisten kodit pitää kuitenkin jollain lämmittää", Vartiainen sanoi haastattelussa.

Jokainen, joka vähääkään ymmärtää energia-asioista edes hitusen, ymmärtää, että yhtälö on mahdoton ilman kivihiilivoimaloita.

Vartiaisen pitää turvata 2600 MW lämpöä helsinkiläisille, mikä ei lämpöpumpuilla onnistu.

Viime valtuuston kokouksessa Ukrainan sodan syttymisen myötä ilmaisin kauhuni siitä, että Helsinki on ennen aikojaan sulkemassa tehokkaat kivihiilellä toimivat sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitokset. Päätös on energia- ja turvallisuuspoliittisesti vastuuton.

Vartiainen perusteli päätöstä loppupuheenvuorossaan sillä, että "Venäjän rahoittaa Ukrainan sodan myymällä fossiilienergiaa." Vartiainen kehui vuolaasti joulun alla Helenin uutta vihreää maakaasuun perustuvaa energiastrategiaa, jossa "maakaasutuotanto varmistaa kaukolämmön helsinkiläisille".

Helsinki on kahden vuoden sisällä Vartiaisen johdolla poistamassa kipeästi tarvitsemaansa vakaata lämmöntuotantoa 720 MW tilanteessa, jossa maakaasu on ennen energiakriisiä tuottanut yli 40 prosenttia helsinkiläisten lämmöntarpeesta. Jos sekä kivihiili että maakaasu poistuvat lämmöntuotannosta, se takuuvarmasti vaarantaa helsinkiläisten lämpöturvallisuuden tulevina vuosina.

Helenin hallituksen puheenjohtaja Osmo Soininvaara väitti valtuuston kokouksessa, että Helen ei ole tuottanut kaukolämpöä venäläisellä maakaasulla juuri lainkaan parin viime kuukauden ajan sen tähtitieteellisen hinnan vuoksi.

Soininvaara jätti kuitenkin kertomatta, että lämpölaitosten polttoainevalikoimaa rajoittaa EU:n lainsäädäntö, jonka vuoksi osissa talvella käynnistettäviä lämpölaitoksia (Lassila, Myllypuro, Patola ja Vuosaari) on ollut pakko polttaa osan aikaa myös erittäin kallista venäläistä maakaasua koko talven ajan.

Helenin hallituksen päätökset pitää turvallisuussyistä nopeasti peruuttaa ja palauttaa asia uuteen valmisteluun.

Mikko Paunio, perussuomalaisten 1. varavaltuutettu

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut