Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Mieli turtuu ja sitten unohtaa – Ukrainan kohdalla näin ei saa käydä

Elokuussa 2021 koko maailma seurasi mitä Afganistanissa tapahtui. Evakuointioperaatiota tuettiin laajasti ja myötätuntoa pakolaisille riitti. Puolustusvoimatkin otti osaa suomalaisten ja Suomelle työskennelleiden afgaanien hakemiseen turvaan.

Aihe tuli iholle, mutta oli maantieteellisesti kaukana. Samaan aikaan arvosteltiin, syystäkin, afgaanien omaa kykyä ja halua puolustaa maataan, varsinkin kun materiaalista, taloudellista ja koulutuksellista tukea tähän oli annettu paljon ja pitkään.

Juuri maantieteellisen etäisyyden ja heikon puolustustahdon vuoksi aihe unohtui muulta maailmalta, varsinkin länneltä, yhtä nopeasti kuin nousi pintaan. Nykytilanne Afganistanissa on kauhea. Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) twiittasi tällä viikolla: "Afganistan on järkyttävän inhimillisen ja taloudellisen kriisin pyörteessä. Sydän särkyy. Kansainvälinen yhteisö ei saa unohtaa Afganistania, nyt on toimittava."

Razmyar tietää mistä puhuu. Silti, isossa kuvassa, maailma ja länsi on jo Afganistanin unohtanut, kuten myös valtaosa suomalaisista. Samoin media.

Koronaviruksen määrä jätevesissä ei ole enää laskenut Helsingissä ja Espoossa. Missään muuallakaan määrä ei ole laskusuunnassa, kertoi torstaina sosiaali- ja terveysministeriön johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki. Hänen mukaansa viruksen määrä jätevesissä on yksi luotettavimmista epidemiatilanteen mittareista. Ihminen erittää virusta vielä noin kolme viikkoa sairastamisensa jälkeen.

Sairaaloiden kuormitustilanne on edelleen hankala, mutta korona on siihen vain yksi syy. Tähän vaikuttavat muun muassa liukkaiden kelien aiheuttamat liukastumiset ja henkilökunnan sairauslomat. Tehohoitokapasiteetissa ei ole nyt ongelmia. Tehohoidossa olevien potilaiden määrä on ollut laskusuunnassa. Keskiviikkona tehohoidossa oli yhteensä 28 koronapotilasta, jotka jakautuivat eri puolille Suomea. Erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla olevien potilaiden määrä on pysytellyt korkealla tasolla vuodenvaihteesta saakka.

Arjessa korona on kuitenkin liki unohtunut suomalaisilta ja rajoitukset ovat poistuneet. Tämä osoittaa mielen ja median vallan. Kun Venäjä helmikuun lopulla hyökkäsi Ukrainaan ja sodan pelko tuli myös Suomeen, suomalaisten mieli ja suomalainen media pääosin unohtivat koronan.

Sopuli-ilmiössä on hyvää ja huonoa. Muutos panee asiat oikeaan mittaluokkaan, mutta toisaalta osoittaa, miten helposti mieli turtuu ja miten helposti median aihevalinnat ohjailevat kaikkea tekemistä ja keskustelua.

Ukrainan kohdalla suomalaisten ja median mieli ei saa turtua. Jos niin kävisi, olisi se Venäjän etu ja Suomen haitta. Suomen jo nyt hyvää turvallisuusasemaa pitää edelleen kohentaa, eikä sen tarve saa turtua unholaan. Geopoliittinen sijaintimme kun ei muutu.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja