Antti Kaikkonen Pysytään arjessa kiinni – Suomeen ei kohdistu nyt sotilaallista uhkaa

Venäjän hyökkäys Ukrainaan jatkuu tätä kirjoittaessani jo kolmatta viikkoa. Länsimaiden vastaus on ollut luja ja yksimielinen. Venäjän toimia ei voi hyväksyä, eikä puolustaa. Ukrainan asia on meidänkin asiamme.

Suomi käy vakavassa maailmanpoliittisessa tilanteessa tiivistä keskustelua eri suuntiin. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi maaliskuun ensimmäisellä viikolla Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin ja keskusteli äskettäin puhelimessa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Itse vierailin myös äskettäin Yhdysvalloissa ja tapasin muun muassa kollegani, puolustusministeri Lloyd Austinin. Olemme Yhdysvaltojen läheinen kumppani ja tulevaisuudessa Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyö syvenee entisestään.

Yhteydenpito on ollut tiivistä myös länsinaapuriimme. Ruotsi on läheisin kumppanimaamme. Tapasimme Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin ja puolustusministeri Peter Hultqvistin Helsingissä, yhdessä tasavallan presidentin ja pääministeri Marinin kanssa.

Kotimaassa käydään ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua niin eduskunnassa kuin hallituksenkin piirissä, Nato-kysymyskin on pohdinnassa. Puolustuksemme on pidettävä kunnossa, mutta sen lisäksi on huolehdittava siitä, että meillä on ruokaa ja energiaa. Kybermaailmassakin meidän on oltava valppaina.

Suomeen ei kohdistu nyt sotilaallista uhkaa. On hyvä muistaa, että olemme Suomessa hyvän sään aikana varautuneet myös nyt nähtäviin tuulisempiin aikoihin. Olemme pitäneet hyvää huolta omasta kansallisesta puolustuksestamme.

Tästä huolimatta sota Euroopassa tulee nyt lähemmäksi meitä, kuin ehkä koskaan rauhan aikana. Sodan kuvat ovat puhelimen ruudulla, television erikoislähetyksissä ja kauppareissulla lööpeissä vastassa.

Jokaisen on syytä pitää huolta omasta jaksamisestaan.

Meidän jokaisen on syytä pitää huolta omasta jaksamisestamme. Se on aivan keskeinen osa kriisinkestävyyttä. Voikin tehdä hyvää laittaa puhelin välillä sivuun ja lähteä ulos, vaikkapa nauttimaan alkavasta keväästä. Yksin ei kannata jäädä, asioista puhumalla omakin pää pysyy kirkkaana.

Isovanhemmille tai lapsenlapsille kannattaa siis soittaa ja naapurinkin kanssa voi vaihtaa muutaman sanan ja kysyä, mitä kuuluu. Näin pidämme toisistamme huolta vaikeina aikoina.

Antti Kaikkonen. Kirjoittaja on puolustusministeri (kesk).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut