Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Aluevaltuutettujen jääviys noussee lähiaikoina ongelmaksi – jos ei juridisesti, niin toiminnallisesti

Vaikka Helsingissä ei omaa aluevaalia järjestettykään, muuttuu Helsingissäkin moni asia. Lisäksi Uudenmaan sisällä yhteistyö on niin tiivistä, että myös muiden päätöksillä on vaikutusta Helsinkiin. Siksi naapureiden sote-uudistusten onnistuminen on tärkeää myös Helsingin kannalta.

Siinä missä muilla hyvinvointialueilla on työlistallaan valtava määrä asioita, pääsee Helsinki hieman helpommalla.

Yksi merkittävä ero liittyy myös tulevaisuuden sote-päätöksentekoon, jota monilla alueilla on uusien valtuustojen myötä jo päästy harjoittelemaan.

Suomalaisten terveyspalveluista päättää nyt sankka joukko sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia: heitä on uusista aluevaltuutetuista lähes joka kolmas . Tämä tuo valtuustoihin paljon alan asiantuntemusta, mutta myös riskejä, arvioivat asiantuntijat.

"Jos vaaleilla valitaan tämä porukka päättämään omista asioistaan, se ei ole ongelmatonta", sanoo lakiasiainjohtaja Juha Myllymäki Kuntaliitosta. Hallintotieteen professori Jari Stenvall Tampereen yliopistosta pohtii, miten ammattilaiset pystyvät toimimaan, kun rahaa ei riitä kaikkeen tarvittavaan. "Ei ole ammattilaiselle helppo pala karsia ikään kuin omistaan. On minusta ihan selvää, että taloudellinen päätöksenteko voi vaikeutua ihan siksi, että on ymmärrystä kentän tarpeille. Joillekin se on kuin omaa oksaansa sahaisi."

Stenvall huomauttaa, että ammattilaisille mahdollisesti vaikeisiin kysymyksiin kuuluu esimerkiksi palkkaharmonisointi.

Laki ei käytännössä rajaa hyvinvointialueiden henkilöstön osallistumista aluevaltuustotyöhön, Myllymäki kertoo. Poikkeuksen tekevät vain asioita valmistelevat ja esittelevät virkamiehet, jotka eivät voineet asettua ehdolle.

Lain esteellisyysmääritelmän mukaan päättäjän on jäävättävä itsensä käsiteltäessä asioita, jotka koskevat henkilökohtaisesti häntä tai hänen perheenjäseniään.

Hallitus on toinen kysymys. Mitä syvemmälle organisaatioon mennään, sitä tiukemmaksi sääntely menee, koska siellä alkaa tulla käsittelyyn konkreettisempia asioita.

Helsingissä jääviys-asia on muita hyvinvointialueita helpompi – muualla siitä voi arjen edetessä muodostua yllättävänkin suuria haasteita.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja