Anni Sinnemäki Ukrainan sota vaatii meiltä riippuvuuksien katkomista ja käden ojentamista

Venäjän hyökkäyssodalla Ukrainaan on tulevina vuosina monia seurauksia. Tulemme näkemään kehityskulkuja, joita emme vielä pysty ennakoimaan. Kaksi seurausta on kuitenkin varmaa, ja samoin on selvää se, miten meidän tulee niiden osalta toimia.

Ensinnäkin, meidän on mahdollisimman nopeasti katkottava riippuvuutemme Venäjästä. Helsingissä olennaista on löytää mahdollisimman nopeasti vaihtoehdot fossiilisille polttoaineille, sillä suuri osa niistä tulee Venäjältä. Venäläisestä fossiilienergiasta tulee luopua, jotta emme olisi riippuvaisia Venäjästä tai tukisi sotaa Ukrainassa taloudellisesti. Mitä vähemmän olemme riippuvaisia venäläisestä energiasta, sitä turvatumpaa elämämme on maailman kriiseissä.

Helsingissä kestävä tapa tehdä tätä muutosta on ennen kaikkea nopeuttaa sitä työtä, jossa pyrimme eroon polttoon perustuvasta kaukolämmöstä. Maakaasun korvaamiselle täytyy todennäköisesti löytyä vaihtoehdot nopeammin kuin olemme ajatelleet.

Jokainen helsinkiläinen voi olla mukana näissä ponnisteluissa pyrkimällä säästämään energiaa tai vaihtamalla lämmitysjärjestelmää. Helsinkiläiset taloyhtiöt voivat tehdä paljon: Helsingin energiarenessanssi-tiimi auttaa taloyhtiöitä löytämään parhaat energiaratkaisut. Nyt ennen kaikkea kannattaa vaihtaa maalämpöön. Vaihdos tulee taloyhtiöille ja sitä kautta tavallisille helsinkiläisille myös taloudellisesti kannattavaksi. Nyt vielä aiempaa kannattavammaksi, kun kriisi nostaa energian hintoja edelleen. Tehokas sotaponnistus on siis myös taloudellisesti järkevä.

Toiseksi: meidän on oltava valmiita auttamaan. Voimme auttaa Ukrainan naapureita huolehtimaan pakolaisista, ja meidän tulee olla mukana humanitaarisessa avussa Ukrainassa. Meidän tulee tehdä oma osamme myös siinä, että otamme sodan jaloista lähteneitä ihmisiä vastaan Suomeen ja Helsinkiin ja tarjoamme heille uusia mahdollisuuksia: tukea kielen oppimiseen ja mielekkään uuden alun elämälle koulusta työntekoon niin varhain kuin mahdollista. Tähän Helsingin kaupunki on onneksi jo hyvin valmistautunut.

Monet suomalaiset ovat jo nyt osoittaneet solidaarisuutta hyökkäyssodan kohteeksi joutuneille lahjoittamalla rahaa avustusjärjestöille ja tarjoutumalla kotimajoittajiksi sotaa pakeneville. Kiitos teille kaikille.

Anni Sinnemäki

Kirjoittaja on kaupunkiympäristön apulaispormestari (vihr.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut