Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Panu Mäenpää Empatian voimalla me korjaamme maailman oikeaan asentoon

Kaikkien mielessä ja median kautta kaikkien nähtävillä on ihmisten hätä, tällä kertaa lähempänä kuin aikaisemmin. Ukrainalaiset pakenevat maastaan sodan tunkeutuessa jokaisen kotiin, arkeen, elämään. Eurooppalaiset ja Euroopan Unioni ovat järjestäytyneet ennen näkemättömällä tavalla, ja meillä kaikilla on ollut tarve löytää jokin tapa, miten voimme auttaa.

Tämä inhimillinen tarve löytää konkreettinen tapa olla kanssaihmiselle avuksi, on ilahduttanut ainakin minua. On sydäntä lämmittävää nähdä, miten kanavoimme apuamme asiantuntijajärjestöille ja osa on jopa itse pyrkinyt suoraan auttamaan heitä, joilla hätä on kaikkien suurin. Sitä työtä olemme väkivahvasti lähteneet ihmisinä ja suomalaisina ja eurooppalaisina tekemään.

Voimakas tunne siitä, että tämä voisi tapahtua myös minulle ja meille, on tehokas polttoaine aktivismille. Samaa oli nähtävissä jo vuonna 2013, jolloin Tahdon-kampanja toi todella konkreettiseksi myös minun edustamani järjestön mission, sillä kertaa naimisiinmenon muodossa, että kaikilla olisi samat oikeudet, sama mahdollisuus tasa-arvoon, sama päämäärä yhdenvertaisessa yhteiskunnassa.

Empatian voima on suunnaton. Kun pystymme tuntemaan itsessämme sen, mitä toiselle tapahtuu, olemme vahvoina mukana muuttamassa maailmaa. Onneksi empatia ei maksa mitään, eikä se ole taito, jota meillä ei ole sisäsyntyisesti valmiina. Meidän tehtäväksemme jää kuitenkin sen herättäminen ja asioiden tutkistelu, empaattisten kykyjemme kautta. Sitä voimme harjoittaa koko elämämme, kaikkiin ajankohtaisiinkin asioihin.

Tätä empatiaa meidän tulee vastakin käyttää, kun puheissamme ja ajatuksissamme kohtaamme meitä ja heitä, joilla asema on heikompi kuin itsellämme. Ihmisinä meidän tulee hoitaa ja kastella syntymässämme saatua empatiaa ja luoda siltoja itsemme ja toisten ihmisten välille. Jokainen meistä haluaa elää parasta elämää, turvassa ja hyväksyttynä.

Kun toivottavasti tulevana kesänä taas marssimme Helsingin kaduilla Pride-marssin siivittämänä, muistetaan, että jokainen askel on askel kohti empaattisempaa, turvallisempaa ja parempaa elämää, jossa ihmisten suhteet rakentuvat kunnioittamiseen ja toistemme tukemiseen. Ne ovat asioita, jotka ovat aina ajankohtaisia.

Helsinki Pride -yhteisön puheenjohtaja Panu Mäenpää