Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mari Holopainen Energian säästämisen ei tarvitse olla pelkästään hankalaa

Useampi talonrakennusprojekti on vaikeuksissa hintojen räjähdysmäisen nousun takia. Liikkumisen ja ruoan kustannukset nousevat. Kallistuneet raaka-aineiden ja energian maailmanmarkkinahinnat johtuvat pitkälti Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan. Tätä ennen koronakriisi on kuluttanut meitä kahden vuoden ajan. Miten tukea hinnannoususta eniten kärsiviä, ja toisaalta miten vähentää riippuvuutta fossiilienergiasta pysyvästi? Tärkeintä on tietenkin saada järjetön sota loppumaan.

Kansainvälisen öljykriisin takia vuonna 1973 autojen ja moottoripyörien nopeusrajoituksia alennettiin ja mainosvalot sammutettiin yöksi. Elintasomme tuskin laskisi, jos mainosnäytöt olisivat sammutettuina yön pimeimpinä tunteina, jolloin harva edes näkee niitä, tai pyöräilyä ja yhteiskäyttöautoja lisättäisiin. Miten tehostamme energiankulutusta siten, että sillä on mahdollisimman vähän kielteisiä vaikutuksia elämäämme?

Opiskeluaikoina juonsin “Muutosta ilmassa” -televisio-ohjelmaa, joka keskittyi suomalaisten perheiden ekotekoihin. Etsimme helppoja ratkaisuja, jotka ohjaavat kestävämpiin valintoihin. Monet ideat eivät ole hävinneet mihinkään: maalämpö, sisälämpötilan laskeminen parilla asteella ja vaatteiden tai pesukoneen korjaaminen uuden ostamisen sijaan ovat yhä ajankohtaisia. Eduskunnassa olen esittänyt, että korjaamisen pitäisi aina olla edullisempi vaihtoehto jokaiselle. Korjaaminen on nerokasta, koska se lisää työllisyyttä samalla, kun luonnonvaroja käytetään vähemmän.

Mummoni sukupolvi eli säästeliäästi. Ruokahävikkiä ei ollut. Hieman äärimmäisenä esimerkkinä 103-vuotiaaksi elänyt mummoni ei polttanut edes kynttilöitä, jotteivat ne kuluisi. Ilmastoteot ja energian säästö eivät kuitenkaan koskaan ole pelkästään yksittäisten ihmisten vastuulla. Helsingin ilmastotavoitteissa on 147 toimenpidettä, joilla vähennetään päästöjä. Yksi tärkeistä ratkaisuista on rakennusten hukkalämmön talteenotto. Runsaasti hukkalämpöä syntyy esimerkiksi liikunta- ja uimahalleissa. Ilmastonmuutoksen torjumisessa kulutuksen – myös energiankulutuksen – vähentäminen on välttämätöntä, eikä sen tarvitse olla pelkästään vaikeaa.

Kirjoittaja on kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu (vihr.)

Elintasomme tuskin laskisi, jos mainosnäytöt olisivat sammutettuina yön pimeimpinä tunteina.