Sari Lindblom Osaajapulaan helpotusta korkeakoulupaikkojen lisäyksellä

Usein esitetään toive, että nuorten pitäisi päästä opiskelemaan korkeakouluun lähellä kotiseutuaan. Ainakin maakuntien edunvalvojat pitävät asiaa esillä. Toive ei kuitenkaan toteudu riittävän monen Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla asuvan nuoren kohdalla. He joutuvat hakeutumaan muualle opiskelemaan, koska aloituspaikkojen määrä alueen korkeakouluissa on alimitoitettu suhteessa niiden kysyntään. Opiskelupaikkoja on lisätty muualle, vaikka Uudenmaan osuus opiskelu- ja työikäisestä väestöstä on kaupungistumisen myötä kasvanut jatkuvasti ja ennusteiden mukaan kasvaa myös tulevina vuosina.

Korkeakoulutusta pitäisi lisätä siellä, missä väestö kasvaa, eikä vähiten osaajapulan vuoksi. Pääkaupunkiseudun työvoimapula eroaa vakavuudessaan muusta maasta. Pahimmilla pula-aloilla lakisääteisten palvelujen järjestäminen on vaarantumassa. Tällaisia aloja on varhaiskasvatuksesta ja terveystoimesta rakennus- ja tietotekniikka-alaan. Pula ruotsinkielisestä henkilökunnasta on arkipäivää monilla aloilla.

Vaikka maan hallitus on lisännyt aloituspaikkoja työvoimapulasta kärsiville aloille, määrät eivät valitettavasti ole riittäviä. Lisäksi kestää vuosia ennen kuin opiskelijat valmistuvat ja astuvat työelämään.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Jotta Uudenmaan korkeakoulujen aloituspaikkoja voitaisiin lisätä, tarvitaan pysyvää lisärahoitusta valtion budjetista. Aloituspaikkojen kertaluontoinen lisääminen ja rahoittaminen on ongelmallista, koska esimerkiksi pätevien yliopisto-opettajien rekrytointi edellyttää jatkuvuutta.

Koronapandemian kokemusten perusteella jatkossakin osa korkeakouluopetuksesta voidaan järjestää etäyhteyksin. Toisaalta olemme myös nähneet, ettei yliopisto voi olla vain etäyhteisö, vaan kasvokkaiset kohtaamiset ovat oppimisen ja myös mielenterveyden kannalta tärkeitä.

Yksi ratkaisu osaajapulaan on jatkuva eli elinikäinen oppiminen. Sillä voidaan nostaa jo työelämässä olevien osaamistasoa. Ukrainan pakolaisvirta muistuttaa myös siitä, että tarve kansainvälisten osaajien ja uusien maahanmuuttajien kouluttamiselle kasvaa entisestään.

Sari Lindblom

Kirjoittaja on Helsingin yliopiston rehtori

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut