Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Lukuviikolla kannattaa miettiä paikallisen median merkitystä ja peilata sitä maailman tapahtumiin

Kymmenet kaupunkilehdet tarjoavat maksuttoman katsauksen oman alueensa uutisiin, puheenaiheisiin, ihmisiin ja ilmiöihin. Kaupunkilehti on ikkunasi arkeen -kampanja tuo 4.–10.4. esiin kaupunkilehtiä ja kannustaa tutustumaan kaupunkilehtien kautta arkeen eri puolilla Suomea.

Oikopolku kaupunkilehtiin löytyy Uutismedian liiton verkkosivuilta osoitteessa www.uutismediat.fi/kaupunkilehdet. Helsingin Uutiset Suomen suurimpana kaupunkilehtenä on luonnollisesti mukana.

Kaupunkilehti on lukijoilleen maksuton, kotiin kannettu tai noutopisteistä noudettava uutismedia, digitaalisia kanavia unohtamatta. Uutismedian liiton jäsenkaupunkilehdet ovat Julkisen sanan neuvoston jäseniä. Jokainen niissä työskentelevä toimittaja on sitoutunut journalistin eettisiin ohjeisiin.

Oman paikkakunnan asioista tuskin kukaan tietää paremmin kuin alueen oma media. Oma, journalistinen uutismedia on olennainen osa paikallisdemokratiaa ja erinomainen apuväline vaikkapa uusille asukkaille. Kaupunkilehti on vastuullinen ja läheinen media, joka tuntee ihmisten arjen. Suomessa on suuriakin kaupunkeja, joissa kaupunkilehti on käytännössä ainut paikallinen journalistinen media. Jokainen voi miettiä, miltä maailma näyttäisi ilman journalistia paikallisia uutisia – yksi pelottava esimerkki löytyy itärajan takaa.

Kaupunkilehtien kampanjaviikolla vietetään valtakunnallista Lukuviikkoa teemalla Lukemalla parempi maailma. Kaupunkilehdillä on muun uutismedian tavoin tärkeä rooli lukutaidon ja mediataitojen tukijana.

Maksuttomia kaupunkilehtiä voi myös hyödyntää mediakasvatuksessa sekä kotoutumisen tukena. Paperinen kaupunkilehti tai sen näköislehti soveltuu hyvin esimerkiksi Uutismedian liiton tuottaman Perehdy paikalliseen -mediakasvatusmateriaalin kumppaniksi. Paikallisidentiteettiä vahvistava oppimateriaali harjaannuttaa eri tekstilajeihin, opastaa vastuulliseen journalismiin ja kannustaa toimintaan.

Helsingin Uutiset haluaa olla aidosti helsinkiläinen uutismedia. Se tarkoittaa laajinta ja nopeinta helsinkiläistä uutistarjontaa sekä ainutlaatuista paikallista sisältöä.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja