Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Pyöräliikenteen investointitason leikkaaminen ei lisäisi pyöräliikenteen osuutta Helsingissä

Päätoimittaja Karri Kannala otti pääkirjoituksessaan (HU 23.3.) kantaa Helsingin pyöräilyinvestointeihin. Kannala on oikeassa siinä, että pyöräilyn kulkutapaosuus ei ole Helsingissä tutkimuksen mukaan lisääntynyt viime vuosina. Hän on oikeassa myös siinä, että pyöräilyyn tehtävien investointien mittaluokka on pieni, kun niitä verrataan kaikkeen liikenneinfraan.

Pääkirjoituksessa esitetty pyöräliikenteen infrainvestointien kyseenalaistaminen olisi sen sijaan väärä ratkaisu. Helsingin iso haaste on se, että pyöräliikenteen verkko on edelleen hyvin epäyhtenäinen. Helsingin tavoitteena on toteuttaa kantakaupunkiin 150 kilometrin mittainen tavoiteverkko ja lisäksi 150 kilometrin baanaverkko laajasti eri puolille kaupunkia. Toistaiseksi kantakaupungin tavoiteverkosta on toteutettu noin 50 kilometriä ja baanaverkosta noin 20 kilometriä.

Pyöräliikenteen määrien ja kulkutapaosuuden kasvun edellytyksenä on se, että kaikki Helsingin kaupunginosat, kaikki kodit ja palvelut ovat niin turvallisesti ja helposti polkupyörällä saavutettavissa kuin mahdollista. Nyt näin ei vielä ole.

Jo rakennetun tavoiteverkon osia yhdistää vanha ja osin heikkotasoinen pyöräliikenteen infra. Se koostuu nykystandardeihin verrattuna puutteellisista maaliviivalla erotelluista jalkakäytävistä ja pyöräteistä. Hyvin usein pyöräilijä joutuu yllättäen siirtymään tavoiteverkon mukaiselta yksisuuntaiselta pyöräliikenteen väylältä vanhalle kaksisuuntaiselle pyörätielle. Tämä ongelma ratkeaa vain investoinneilla.

Jos nyt ryhdyttäisiin leikkaamaan investointitasoa, johtaisi se suurella todennäköisyydellä siihen, että edes jo toteutetuista investoinneista ei saada sitä hyötyä mikä hyöty niistä olisi osana tulevaa eheää ja johdonmukaisesti jatkuvaa pyöräliikenneverkkoa.

Reetta Putkonen Helsingin kaupungin liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö