Elina Leppihalme Hoitovelan lisäksi on huolenpitovelkaa

Tässä on ollut vähän kaikenlaista. Kestän, tai ainakin kuvittelen kestäväni, epävarmuutta melko hyvin. Tämä saattaa olla minullekin liikaa, ajattelen kutakuinkin joka toinen päivä.

Olen arvaamattoman viruksen pelossa pelännyt viimeiset kaksi vuotta myös heitä, jotka tekevät elämästäni elämisen arvoisen. Olen muutenkin varsin vähäsosiaalinen ihminen, mutta pandemian aikana olen jättänyt väliin lähes kaikki mukavat ihmisiä yhteen kokoavat tilanteet, jotka eivät ole olleet välttämättömiä tai punnitusti riskin arvoisia.

Toive jonkinlaisesta normaalista oli lähes kahden vuoden jälkeen todella suuri. Normaali, jonka saimme, ei ole millään mittapuulla normaali. Samalla kun me helsinkiläiset totuttelemme uudelleen toisiimme, Venäjän hyökkäys Ukrainaan pakottaa meidät totuttelemaan sotaan Euroopan sisällä ja sotaa paenneiden ukrainalaisten hätään.

Kun Venäjä oli juuri hyökännyt Ukrainaan, odotimme viisaita sanoja oman presidenttimme suusta. Kirjoitin tuolloin ylös Sauli Niinistön sanat: ”Maailma ei ehkä olekaan niin kaunis ja moitteeton kuin olemme tottuneet ajattelemaan. Miten suhtautua sellaiseen käyttäytymiseen tai toimintaan, joka ei mahdu meidän repertuaariimme?”

Maailma ei ehkä olekaan niin kaunis ja moitteeton kuin olemme tottuneet ajattelemaan. Ei, se ei ole. Kaikki eivät etsi ja halua edistää yhteistä hyvää. Sen olemme nähneet moneen kertaan niin kansainvälisessä politiikassa kuin paljon pienemmässäkin mittakaavassa, vaikkapa Koillis-Helsingin kaduilla.

Maailma on kuitenkin myös paljon kauniimpi ja moitteettomampi kuin olen tottunut ajattelemaan. Eri toimijat ja yksittäiset ihmiset ovat halunneet auttaa Ukrainan sodasta kärsineitä sodan varsinaisilla näyttämöillä ja sotaa paenneita täällä Helsingissä ennennäkemättömällä tavalla. Hyviä asioita on tehty ja saatu tapahtumaan nopeasti. Tämä on muistutus siitä, että hyvät asiat ovat mahdollisia, kun tehdään yhdessä. Kun on yhteinen tahto.

Hyvät asiat ovat mahdollisia myös silloin, kun yhteinen vihollinen puuttuu.

Hyvät asiat ovat mahdollisia myös silloin, kun yhteinen vihollinen puuttuu. Pandemian jäljiltä on paljon hoitovelkaa. Pandemian jäljiltä on myös paljon huolenpitovelkaa. Meillä on velvollisuus pitää huolta toisistamme – ja olla huolenpidon kohteina.

Kirjoittaja on Malmin seurakunnan diakoniajohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut