Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Janne Takala Katujen kunnossapidolle laiskanläksyä

Grillikausi on alkanut ja kaupunkipyörät palanneet katukuvaan, mutta palataan vielä hetkeksi viime talveen. Mieluummin sen jo unohtaisi, sen luokan fiaskon kaupunkiympäristön toimiala meille kaupunkilaisille tarjosi.

Katujen kunnossapito oli kuluneena talvena ennätyksellisen ala-arvoista. Jalkaisin kulkeminen kaupungissa oli monin paikoin mahdotonta. Pyörällä ei kannattanut edes lähteä kokeilemaan. Pyörätuolilla liikkuvat eivät viikkoihin päässeet kotoaan.

Ajoradat totutusti nuoltiin puhtaiksi läpi talven. Kaupunkiympäristön viranhaltijat käytännössä pyyhkivät takapuoltaan Helsingissä päätetyllä priorisoinnilla, jossa jalankulkijoiden ja pyörällä liikkuvien väylät hoidetaan ensin. Eikä poliitikoillekaan voi hattua nostaa, sen verran hiljaista on perään kysely ollut.

Kunnossapidon tiimipäällikkö Tarja Myller antoi toiminnasta arvosanaksi tyydyttävä. Monikaan jalan Helsingissä liikkunut tuskin yhtyy tähän arvioon. Itse olen sitä mieltä, koko porukalle pitäisi antaa laiskanläksyt ja jättää luokalleen. Toimiala ja tiimipäällikkö elävät omassa todellisuudessaan, kun kaupunkilaisten ja tiimipäällikön kokemuksissa on näin valtava ero.

Myller on selitellyt töiden tekemättä jättämistä lumisella talvella. Hän lieneekin ainut, jolle tulee yllätyksenä se, että talvella sataa lunta. Näyttää siltä, että laadun valvominen ei yksinkertaisesti kiinnosta tiimipäällikköä. Näppärästi kaupunki on myös leimannut helmi-maaliskuun poikkeusajaksi, jolloin laatuvaatimukset eivät ole voimassa. Vaikea kuvitella, että tällaista touhua katseltaisiin muualla kuin kaupungin töissä.

Koko talvena sanktioita ei ole vaadittu urakoitsijoilta kuin kolme (3) kertaa. Julkisuudessa on helppo selitellä ongelmia rahan puutteella, mutta kun tilattua työtä ei viitsitä edes valvoa, millään rahamäärällä ei saada laatua. Miksi urakoitsija vaivautuisi, kun kaupunkia ei kerta kaikkiaan kiinnosta?

Kirjallisia muistutuksiakin on annettu, peräti kaksi. Toinen niinkin merkittävästä asiasta kuin Herttoniemen koirapuiston porteista. Että ei aivan toimetonna koko talvea sentään ole oltu.

Kuinka kauan me veronmaksajat joudumme rahoittamaan tätä vastuutonta toimintaa? Koko kaupunkiympäristön toimiala sietäisi saada potkut.

Janne Takala

kirjoittaja on Pyöräliiton varapuheenjohtaja