Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juhana Vartiainen Huoli Ukrainasta on yhteinen

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on järkyttänyt meitä kaikkia. Inhimillinen kärsimys ja hätä on käsinkosketeltavaa ja avun tarvitsijoita on ympäri Eurooppaa. On sanomattakin selvää, että Helsingin kaupunki tuomitsee jyrkästi Venäjän aloittaman sodan ja on yhdessä EU:n kanssa ukrainalaisten tukena. Keskeyttämällä yhteistyön venäläisten toimijoiden kanssa olemme osoittaneet, ettemme hyväksy Ukrainaan kohdistuvaa hyökkäystä.

Kaupungin Suomen Unicefille ja SPR:lle lahjoittaman 350 000 euron humanitaarisen tuen lisäksi varaudumme monin eri tavoin auttamaan sotaa pakenevia ukrainalaisia. Majoitus, koulunkäynti ja terveydenhuolto eivät poista hätää, mutta luovat toivottavasti pieneksi hetkeksi turvallisuuden tunnetta huolen keskelle. Lisäksi päivittäiset kohtaamiset kadulla, koulussa tai uusissa harrastukissa ovat iso osa arjen hyvinvointia meille kaikille. Huolehditaan yhdessä siitä, että kaikelle syrjinnälle ja häirinnälle on kaupungissamme nollatoleranssi riippumatta kielestä tai kulttuurista.

Ukrainassa käytävä sota on ymmärrettävästi herättänyt kysymyksiä myös kaupungin varautumisesta. Helsinki on aina varautunut suojelemaan asukkaitaan ja varautuminen on osa kaupungin ydintehtäviä. Ammattilaisemme työskentelevät päivittäin tiiviissä yhteistyössä viranomaisverkoston kanssa ja jos muutoksia havaitaan, niihin puututaan.

On hyvin todennäköistä, että tulevina kuukausina yleinen turvallisuuspoliittinen tilanne ja Suomen Nato-jäsenyyskeskustelu herättävät entistä enemmän mielenkiintoa myös Suomen rajojen ulkopuolella. Vaikka emme voi täysin poissulkea esimerkiksi informaatiovaikuttamisen tai kyberhyökkäyksen mahdollisuutta on tärkeää muistaa, että nämä ovat juuri niitä asioita, joihin Helsinki on omalta osaltaan varautunut ja kiinnittää erityistä huomiota. Työrauhan antaminen turvallisuudestamme huolehtiville viranomaisille, terveen lähdekriittisyyden harjoittaminen ja älylaitteiden ohjelmistojen päivittäminen ovat asioita, joista jokainen meistä voi omalta osaltaan huolehtia.

Henkilökohtaisen huolen ja hämmennyksen tunteiden vastapainona on syytä muistaa, että eri alojen ammattilaiset seuraavat vallitsevaa tilannetta puolestasi. Ikävien uutisten keskellä on tärkeä hengähtää ja antaa tilaa myös ilolle ja valolle.

Kirjoittaja on Helsingin pormestari (kok.)