Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Koillis-Helsingin pientaloalueilla ei ole väestönsuojia

Helsinki ei ole lisännyt tiedottamista väestönsuojien sijainnista riittävästi, vaikka on aivan selvää, että

Venäjän hyökättyä Ukrainaan, myös Suomessa ihmisten turvallisuudentunne on järkkynyt. Nato-keskustelun kiihtyessä erilaiset hybridivaikuttamisen keinot ovat myös Suomessa mahdollisia, ja väestönsuojelun pitäisi olla ehdottoman kunnossa pahimman varalta.

Väestönsuojien rakentamisvelvoitetta ei ole esimerkiksi pientaloalueilla, ja monet asukkaat pohtivatkin lähimmän suojan sijaintia. Koillisen väestönsuojatilanne pientaloalueilla Puistolassa, Tapanilassa, Tapaninvainiossa ja Heikinlaaksossa on erityisen heikko, sillä alueiden asukkaille ei ole lainkaan asianmukaisella suojautumissetäisyydellä osoitettavia väestönsuojapaikkoja.

Pientaloalueiden läheisyydessä voitaisiin valmiuslain mukaan selvittää muista kiinteistöistä vapaaksi jääviä suojapaikkoja, mutta kyseisillä alueilla ei nykyisestä rakennuskannasta sellaisia löydy. Asukkaita jouduttaisiin siten kriisi- tai hätätilanteessa evakuoimaan.

Koillisen yhteiskalliosuoja Jakomäki on tarkoitettu ja mitoitettu Jakomäen alueen asukkaiden tarpeisiin. Alueella sijaitsevien kerrostalojen väestönsuojan rakennusvelvoite on hoidettu yhteissuojakorvauksen maksamalla, jolla kiinteistöt ovat välttyneet kiinteistökohtaisten väestönsuojien rakentamiselta.

Vaikka Jakomäen suoja on laskennallisesti tarkoitettu rakentamiseen osallistuneiden kiinteistöjen asukkaille ja työntekijöille, ei vaaratilanteessa ketään suojautujaa lähtökohtaisesti käännytetä ovella, olipa kyseessä yleinen, yhteinen tai taloyhtiön väestönsuoja.

Teija Makkonenkaupunginvaltuutettu (ps.)sotatieteiden maisteri